28/08
2019

Drie vragen aan... Michiel Koning, P&O Partner

Op 14 september gaat de feestvlag uit: P&O Partner bestaat 25 jaar. Dat jubileum wordt groots gevierd met een swingende show in theater Fygi in Zeist. Alle reden om Michiel Koning, oprichter en één van de partners, drie prikkelende vragen te stellen, waarna Michiel het estafettestokje - in vraag vier - koninklijk doorgeeft.

25 jaar in één vraag en alinea vangen is onmogelijk, maar als jij toch één cruciale HR-ontwikkeling mag noemen waarop jij trots bent en waaraan jij een bijdrage hebt geleverd: wat is dat dan?
“HR-professionals op weg helpen om zelfstandig te worden. Nu is het heel gewoon om interim-er te worden - het wemelt in talrijke branches van de ZZP-ers - maar die stap was dik twintig jaar terug écht veel groter. Wij hielpen met workshops om ‘Interim HR-professional’ te worden, dat varieerde van administratieve hulp en voorschotten tot acquisitie en fiscaal advies. 

Wij zijn gaan adverteren in HR-vakbladen en huurden een zaaltje in een hotel in Maarssen. Op de eerste workshop kwamen ruim 120 mensen af. Het zaaltje moest een zaal worden. In totaal hebben meer dan 200 HR-professionals de workshops gevolgd. En veel van hen hebben later ook via ons gewerkt. Die workshop bestond uit een drietrapsraket. Allereerst een praktijkverhaal, een Interim-HR professional die deze stap al had gezet kwam uit eigen ervaring vertellen hoe het in de praktijk werkt. Daarna sprak een verzekeraar, die praktische punten en tips over verstandige verzekeringen gaf, plus fiscaal advies. Tot slot sprak ik zelf over hoe ‘het businessmodel’ voor de startende ZZP-er kan werken. Niet te beroerd zijn om in eerste instantie ook laaghangend fruit plukken en ervaring opdoen. De beste acquisitie is aan het werk zijn en een nieuw netwerk opbouwen. Niet meteen een smashing site bouwen. Dat is niet het belangrijkste… 
Cruciaal is wel dat je het plan met je partner goed afstemt, want het thuisfront moet je steunen en dat ook blijven doen als in het begin opdrachten uitblijven. Eén van mijn mooiste herinneringen is de vraag van een HR-professional die wel als Interim-er wilde beginnen en een lease-auto van haar werkgever kon overnemen. Maar… die kon ze op dat moment niet betalen. Toen hebben wij die eerste rekeningen voorgeschoten. Zo werd zij echt mobiel en kon aan de slag. ‘Ga jij maar sturen, wij geven je vast de wielen.’ Dat duwtje in de rug heeft haar, letterlijk en figuurlijk, op weg geholpen. Bonus voor ons was dat ze zo enthousiast was dat zij spontaan ambassadeur werd voor ons.”

Wat kan er beter in HR?
“Ik zie veel HR-managers die te veel tegelijk willen. Ze eisen veel van zichzelf én van de HR-afdeling én overladen de organisatie met ambitieuze projecten. Die bewijsdrift vloeit natuurlijk voort uit ‘noodzaak’ en het feit dat die HR-manager succesvol wil zijn en wil scoren. Maar een directie heeft er ook niets aan als collega’s tureluurs worden van alle projecten, nieuwe structuren en cultuurveranderingen. De organisatie en het management moet daar ook rijp voor zijn. Plan dus goed. Een fout herstellen, kost vaak meer tijd en energie dan dit goed uitdenken en doseren. Presenteer je visie. En focus dan gefaseerd op  prioriteiten, want je hebt pas recht van spreken als je de basis op orde hebt.”

Duurzame inzetbaarheid is een belangrijk thema. Jij bent 58, maar nog niet klaar met je actieve carrière: waar krijg jij energie van? 
“Het ideale profiel is vaak: tweede of derde stap in carrière, academisch geschoold, fulltime beschikbaar. Dan horen ‘senioren’ van 50 of begin 60 in een reactie vaak dat ze ‘te zwaar’ zijn. Of ‘overgekwalificeerd’ voor die functie. Met een compliment - ‘Je bent eigenlijk te goed!’ - wordt je vriendelijk doch beslist afgescheept. Ik vind het dan een uitdaging om mensen te bemiddelen die niet aan dat ideale profiel voldoen, maar toch op gesprek mogen komen. Recent heb ik een kandidaat van 62 jaar bemiddeld naar een vaste HR-functie; daar krijg ik energie van! Eind van het jaar neem ik afscheid van P&O Partner en ga ik mij weer zelfstandig op de inhoud van HR richten. Ik regisseer mijn eigen duurzame inzetbaarheid, waarbij ik mij ook wel realiseer dat ik het geluk heb dat te kunnen doen. Mensen willen vaak helemaal niet tot hun 67ste full speed blijven werken, dus ga hierover bijtijds met elkaar in gesprek. Praat over demotie, een andere beloning, gefaseerd met pensioen en over persoonlijke wensen voor meer vrije tijd of een andere inhoudelijke invulling. Er zijn werkgevers waar medewerkers - met doorbetaling - vrijwilligerswerk doen. Niet alleen MVO-verantwoord, maar ook een manier om mensen al aan nieuwe situaties te laten wennen, waardoor ze later ook soepeler uitstromen. Ik denk dat demotie de term van de komende jaren in HR gaat worden.” 

Aan wie zou jij de 3 vragen willen laten stellen en dus dit estafettestokje overdragen?
“Aan Johan van der Hel, HR-directeur van Corbion. Hij weet ijzersterke mensen om zich heen te verzamelen en heeft een stevige positie in de board. Ik ben vooral benieuwd naar zijn visie op duurzame inzetbaarheid.”

Onze partners