28/08
2019

Duojob helpt vluchtelingen aan het werk

Duojob is een nieuw platform dat bemiddelt tussen bedrijven en vluchtelingen. Het idee is om de komende jaren honderden vluchtelingen aan een stage, vrijwilligerswerk of betaalde baan te helpen.

Vluchtelingen komen moeilijk aan het werk, zo blijkt onder meer uit cijfers van het CBS. Na een verblijf van twee jaar in Nederland heeft slechts 7 procent van de vluchtelingen tussen 18 en 64 jaar een baan. Na ruim drie jaar is dit 27 procent. Duojob, een initiatief van ondernemer Hans Boersma, wil ervoor zorgen dat deze groep sneller aan de bak komt. Het bedrijf heeft volgens Boersma geen winstoogmerk, het plaatsen van vacatures is gratis. “Ik ben vader van een zoontje van drie en leef mee met mensen die met hun gezin moeten vluchten voor een oorlogssituatie. Hiermee hopen we een klein verschil te kunnen maken in het leven van deze mensen. Met een stage of werk bouw je immers weer een dagelijkse routine op en krijg je zelfwaarde.”

Duojob noemt zichzelf het Indeed voor vluchtelingen. De ambities zijn vooralsnog bescheiden: in de laatste maanden van dit jaar wil Duojob minstens tien mensen aan een baan of stage helpen, in 2020 moeten dat er honderd zijn. Boersma: “Het gaat niet alleen om Syrië of Eritrea. We hebben we net een interview afgerond met een vluchteling uit de Bahama’s, waar veel homo-moorden worden gepleegd. Met Duojob hopen we de menselijke kant van dit verhaal te laten zien.”

Op Duojob kunnen vluchtelingen en werkgevers een profiel aanmaken, waarna ze aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Daarbij mikt Duojob op een aantal branches die zich goed lenen voor bemiddeling, zoals IT, horeca en de financiële sector. Boersma: “Er zijn veel hoogopgeleide en getalenteerde vluchtelingen die nog steeds wachten op een kans. Veel van hen hebben al tientallen sollicitaties verstuurd, maar komen maar niet in contact met de juiste bedrijven."

Onze partners