27/01
2022

Online - Werknemer of niet bij 'online platforms'? Zelfstandig of (toch) een arbeidsovereenkomst?

Locatie

Online, een link wordt toegestuurd als je bent aangemeld

Organisator
Kring Holland - Marjan van Hunnik
Doelgroep
C-Level, Seniors, Professionals
1 PE

Hebben partijen een overeenkomst van opdracht gesloten of toch een arbeidsovereenkomst? Een relevante vraag met mogelijk arbeidsrechtelijke consequenties, afhankelijk van het antwoord. Deze vraag kan voor allerlei sectoren relevant zijn.  Zo ook voor de platformeconomie. In dat kader rijst de vraag of de platformwerker moet worden gezien als een zelfstandige, hetgeen vaak de wens is van partijen (of in ieder geval het platform), of als werknemer van het platform.

Online platforms brengen kortgezegd vraag en aanbod bij elkaar, maar zijn er in allerlei vormen en maten. Zo zijn er bijvoorbeeld platforms die slechts fungeren als een digitaal prikbord en zijn er platforms die zich meer bemoeien met de te verrichte werkzaamheden of de manier waarop.

De bekende platforms Deliveroo, Uber en Helpling hebben in ieder geval één ding met elkaar gemeen. Spoiler alert: ondanks dat (een deel van) de betrokken partijen aanvankelijk meenden geen arbeidsovereenkomst te hebben gesloten, hebben rechters in verschillende uitspraken achteraf toch geconcludeerd dat daarvan sprake is.

Wat betekent dit voor de vele online platforms die wij op dit moment kennen en die met de dag qua aantal groeien? Zal voortaan over elke platformwerker worden geoordeeld dat sprake is van een werknemer en partijen dus een arbeidsovereenkomst hebben gesloten? En wat betekent dit voor andere sectoren?

Tijdens de sessie van 1½ uur zal arbeidsrechtadvocaat Jaouad Seghrouchni onder meer stilstaan bij de kwalificatie van de arbeidsovereenkomst in algemene zin, wat de arbeidsovereenkomst onderscheidt van de overeenkomst van opdracht, de wijze waarop de relatie tussen genoemde platforms en de platformwerker door rechters is gekwalificeerd en de relevantie voor de praktijk. Ook zal worden stilgestaan bij de consequenties indien achteraf wordt geoordeeld dat toch sprake is van een arbeidsovereenkomst.  

Na deze sessie weet je

  • Wanneer sprake is van een arbeidsovereenkomst.
  • Waar in de praktijk rekening mee dient te worden gehouden bij de kwalificatie van een arbeidsrelatie.
  • Hoe de arbeidsrelatie tussen een platformwerker en online platform wordt gekwalificeerd.
  • Wat de gevolgen van de huidige rechtspraak en aankomende (Europese) wetgeving (kunnen) zijn voor online platforms en andere sectoren.
  • Wat de consequenties zijn als achteraf geoordeeld wordt dat toch sprake is van een arbeidsovereenkomst.
Programma

08.15 uur – Digitale inloop

08.30 uur – Start sessie

10.00 uur – Einde sessie

Locatie

Online, een link wordt toegestuurd als je bent aangemeld

Meer informatie

Over Jaouad Seghrouchni

Jaouad Seghrouchni heeft rechten gestudeerd aan de Universiteit Leiden en is in 2014 afgestudeerd in het Civiel recht. Daarnaast heeft hij aan de Graduate Institute of International and Development Studies in Genève de LL.M. Public International Law Cum Laude afgerond. Jaouad is op 26 augustus 2015 beëdigd als advocaat en op dit moment werkzaam bij De Clercq Advocaten en Notariaat.

Als advocaat gespecialiseerd in het arbeidsrecht houdt Jaouad zich in zijn dagelijkse praktijk onder meer bezig met vraagstukken op het gebied van de kwalificatie van arbeidsrelaties, individueel en collectief ontslag, reorganisaties, flexibele arbeidsrelaties, arbeidsvoorwaarden, arbeidsongeschiktheid en medezeggenschap.

Jaouad heeft een bijzondere interesse voor platformarbeid en het daarbij behorend kwalificatievraagstuk. Ook publiceert hij regelmatig over deze onderwerpen.

Voor meer informatie: Marjan van Hunnik, tel. 0610431010 of marjanvanhunnik@icloud.com

Annuleringsregeling

Wanneer je bent ingeschreven voor een bijeenkomst rekenen wij op jouw online deelname. Ben je onverhoopt niet in de gelegenheid om te komen (wat natuurlijk altijd een keer kan gebeuren) dan kun je tot drie werkdagen voorafgaand aan de betreffende bijeenkomst kosteloos afmelden. Dat kan heel eenvoudig door op de afmeldknop te klikken onderaan de bijeenkomst of met een e-mail aan activiteiten@nvp-hrnetwerk.nl. Als je je opgeeft en niet deelneemt en je ook niet tijdig hebt afgemeld, wordt het no-show tarief à € 15,- exclusief btw in rekening gebracht.

Onze partners