10/04
2019

Blog: Maak teams beter door individuele talentontwikkeling

Elke HR-adviseur herkent het. De beste verkoper of meest getalenteerde journalist geeft in het Persoonlijk Ontwikkelingsgesprek aan ‘een stap te willen maken’. De adviseur knikt begrijpend, maar ziet de bui in veel gevallen al hangen. De succesvolle professional moet voor het bedrijf bewaard blijven. Het gevaar is dat je aan de ene kant die gedreven salesman verliest, of die journaliste die altijd voor het voorpaginanieuws zorgt. Terwijl het maar de vraag is of hij of zij als salesmanager of redactiechef over de juiste skills beschikt. ‘Een goed paard is nog geen topruiter’, stelde trainer Co Adriaanse ooit.

Focus
Je kunt daarom als HR-manager aanbieden de beste capaciteiten van een medewerker verder te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door middel van trainingen én een aangepast takenpakket. Doorselecteren, heet dat in voetbaltermen. Richt de focus op de best te ontwikkelen kwaliteiten.

Zo kan die topjournaliste vrijgesteld worden de gemeenteraadsvergaderingen te verslaan, zodat ze tijd heeft de activiteiten van de handlangers van een topcrimineel in kaart te brengen. De accountmanager hoeft niet langer naar kleine adverteerders, maar bezoekt in zijn functie als key accountmanager de top-10.

Bij individuele sporten gebeurt dit vaak. Zo startte Dafne Schippers haar sportloopbaan als meerkampster, maar besloot zich te concentreren op dat onderdeel dat haar het best lag - de sprint. Het gevolg: een top-meerkampster ging verloren, maar er kwam een wereldsprintster voor terug.

Teamgeest
Ervaren HR-managers zullen bedenkingen hebben bij deze strategie. En terecht, want hoeveel ‘solisten op topniveau’ kan een organisatie aan? Gaat de teamgeest niet juist boven individuele prestaties? En: hoelang is iemand eigenlijk een talent?

Om met die laatste vraag te beginnen: ook bij een medewerker van54 kan zich nog niet ontwikkeld talent manifesteren – al was het maar in het begeleiden van jongere collega’s. Zou je deze medewerker een training in coaching aanbieden, dan blijft een ervaren kracht, ook bij een stijgende pensioenleeftijd, van grote waarde voor een onderneming, en versterkt hij of zij door ervaring te delen de hele organisatie.

Brede ontwikkeling
Natuurlijk neemt een onderneming talent aan en tuigt een young professional programma op. Als die medewerkers en het bedrijf echter optimaal van elkaar willen profiteren, dan moet juist ook geïnvesteerd worden in skills die een persoon ‘breed’ ontwikkelen. Denk hierbij aan kwaliteiten die te maken hebben met samenwerken en het delen van kennis.
Dat kan ook door een talentvolle professional gedoseerd management trainingen en leidinggevende ervaring op te laten doen. Om zich vervolgens verder te ontwikkelen. Als meewerkend voorman binnen een team.

Ploegentijdrit
Betekent dit, dat je als onderneming genoegen moet nemen met een zesjescultuur? Zeker niet. Je kiest als onderneming voor continuïteit, voor gezamenlijke kwaliteit en teamgeest. Dat doe je door zowel individuele kwaliteiten als meer sociale talenten te ontwikkelen, met als doel als geheel beter te worden.

Om nog een laatste voorbeeld uit de professionele sport te geven: vele jaren reden de ploegen van Peter Post mee in de Tour de France. Slechts één keer leverde zijn equipe ook de winnaar. Maar jaren achtereen wisten de renners van Post wel de ploegentijdrit op hun naam te schrijven. De renners vormden een onverslaanbaar blok.
Die succesvolle continuïteit is ook in ondernemingen gewenst én mogelijk. Met de juiste trainingen ontstaat een battle of teams, in plaats van een strijd tussen individuen zodat de gehele organisatie profiteert.

Robert Schendstok, Commercieel Directeur MyCademy.com

Onze partners