12/07
2021

Door je maatschappelijk in te zetten, ontdek je veel over jezelf

MEDEWERKERSVRIJWILLIGERSWERK ALS HR-INSTRUMENT

Samenvatting Webinar #2 3 juni 2021  I  Best Practices

Door Philips en ABN AMRO Foundation

In het kader van het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet organiseert NVP in 2021 in samenwerking met Vereniging NOV totaal drie webinars rondom het thema medewerkersvrijwilligerswerk. En de Verrassende impact van structureel en duurzaam investeren in medewerkers vrijwilligerswerk.

Hieronder staan alle belangrijke uitgangspunten van het tweede webinar op een rij.

“Door je maatschappelijk in te zetten, ontdek je veel over jezelf (je vooroordelen, je sociale skills en je eigen energiebronnen)” Inge Postma ABN AMRO Foundation.
Medewerkersvrijwilligerswerk inzetten voor loopbaanontwikkeling & inzetbaarheid van medewerkers:
Philips: “Wij vinden het belangrijk dat al onze medewerkers blijven leren en zich als persoon en als professional verder ontwikkelen. We bieden medewerkers een scala aan mogelijkheden voor hoe ze hun 8 uur kunnen gebruiken voor vrijwilligerswerk, individueel of als een team en ofwel voor een wereldwijd doel of voor een meer lokaal doel.”

Zowel Philips als ABN AMRO Foundation geven de volgende dingen aan als basis voor succes & voor het verhogen van de participatiegraad van medewerkers:

 • Support van onze CEO. Passie is niet genoeg: echte ownership van stakeholders is nodig om een duurzaam programma te creëren
 • Zoek samenwerking met de juiste maatschappelijke partners en maak daarbij evt. gebruik van een plaatselijke ‘intermediair MBO’ (Maatschappelijk Betrokken Ondernemen).
 • Communicatie (zowel voor werving, als delen verhalen in- en extern, duidelijk & eenduidig beleid o.a. ten aanzien van hoeveel uur men vrijwilligerswerk kan doen in werktijd)
 • Middelen en geld - capaciteit om medewerkersvrijwilligerswerk te organiseren of coördineren
 • Zorg voor veel fans onder de medewerkers (ambassadeurs)
 • Lange adem….. Uithoudingsvermogen: opzetten, implementeren en communiceren

Dilemma's van beide organisaties:

 • Focus op het betrekken van zoveel mogelijk medewerkers vs creëren van social impact?
 • Hoe meet je de social impact?
 • Communiceer je wel of niet extern over wat je doet?

Beleid t.a.v. vrijwillige inzet onder werktijd

 • Iedere medewerker bij Philips kan gebruik maken van 8 uur of 1 volle werkdag per jaar om vrijwilligerswerk te doen onder werktijd.
 • ABN AMRO Foundation: Iedere medewerker heeft een werkweek per jaar tot zijn beschikking om te besteden aan eigen ontwikkeling of aan maatschappelijke inzet.

Het webinar van 3 juni terugkijken en de sheets doornemen?

Save the date!
Het derde webinar in de serie“Structureel en duurzaam investeren in medewerkersvrijwilligerswerk” is op donderdag 30 september van 11.45 tot 13.15 uur. Dit keer is het onderwerp Hoe en waar begin ik? Met sprekers Marije Rhebergen, DLL (onderdeel Rabobank Groep) en Esther Hofstede, projectleider bedrijven bij Good Busy van NOV.
Aanmelden gaat eenvoudig en snel via deze link.
Graag tot dan!

Onze partners