Logo

DOE EENS DUURZAAM: FIETS VOORTAAN NAAR JE WERK

DOE EENS DUURZAAM: FIETS VOORTAAN NAAR JE WERK

09-03-2022
fiets-van-de-zaak-prive-1024x655.jpg.webp.webp

“Ik wil mijn steentje bijdragen aan een beter milieu, maar …”. De meeste mensen willen wel, maar wat kun je doen om het milieu een beetje groener te maken, zonder jezelf een hele nieuwe levensstijl aan te meten?

“Ik wil mijn steentje bijdragen aan een beter milieu, maar …”. De meeste mensen willen wel, maar wat kun je doen om het milieu een beetje groener te maken, zonder jezelf een hele nieuwe levensstijl aan te meten?

We gaan het je makkelijk maken. Er zijn namelijk twee dingen die de grootste impact hebben op een beter milieu en dat zijn: 
Pak de fiets en eet minder vlees.

Hoe duurzaam jouw fietsritje is, dat laat Hellorider je graag zien.

1. fietsen zorgt voor schone lucht

Auto’s stoten uitlaatgassen uit. Bussen hebben grote accu’s die opgeladen moeten. Treinen hebben veel volume, dus veel grondstoffen nodig voor de productie ervan. Dit betekent allemaal veel CO2 uitstoot.

Vies feitje: uitlaatgassen kunnen zich ook verzamelen in je auto (en bus) en daar lekker blijven hangen, terwijl je op de fiets lekker in de frisse vrije lucht blijft.

We denken al gauw aan uitlaatgassen als de grootste vervuilers, maar laat je niet misleiden want de productie van auto’s, bussen, trams, treinen en vliegtuigen vergt nog vele malen meer uitstoot. Dan komt daar ook nog eens het vervoer van brandstoffen bij, het maken, vervoeren en leggen van asfalt.

Fietsen mag samen met lopen op de eretribune, want de CO2 uitstoot is heel laag. En de uitlaatgassenmeter staat op nul.

2. fietsen zorgt voor minder afval

En vergeet ook niet het afval dat ontstaat als er onderdelen vervangen moeten worden, zoals autobanden. De fiets is master op dit gebied.

Uiteraard is hij door zijn formaat veel duurzamer om te maken (bekijk deze duurzaam gemaakte varianten eens), als je fiets uiteindelijk destinatie afvalhoop bereikt is hij vanwege al het ijzer ook nog eens veel makkelijker te recyclen.

Dan denk je nu misschien aan de accu van een elektrische fiets want dat zorgt toch voor meer afval, of niet dan? De meeste accu’s van e-bikes zijn inmiddels zo geavanceerd dat ze veel makkelijker te recyclen zijn. Weer een plus voor de fiets.

“Wegverkeer en industrie zijn in ons land de belangrijkste bronnen van luchtvervuiling. Van alle ongezonde deeltjes in de lucht veroorzaken fijnstof, stikstofoxide (NOx) en ozon (smog) de meeste schade voor de gezondheid.” - Milieucentraal 

3. fietsen zorgt voor minder herrie

Geluidsoverlast hoort ook bij milieuvervuiling. Denk maar aan tientallen auto’s in de file of middenin de stad voor het stoplicht. Al die ronkende motoren, dampende uitlaten en toeterende ongeduldige bestuurders zorgen voor een hoop herrie.

Of heb je weleens een motor tussen een paar hoge gebouwen door horen rijden? Daar heb je allemaal geen last van als je met je trouwe fiets een ritje maakt. Zelfs niet als je de snelle speed pedelec onder je voeten neemt. Je bent wendbaarder, sneller en schoner.

“Fietsen zorgt niet alleen voor nul CO2 uitstoot. Het zorgt ook nog eens voor meer bomen die CO2 opnemen.”

4. fietsen zorgt voor meer groen

Een fietspad heeft natuurlijk minder ruimte nodig dan een autoweg, een snelweg of een straat. En omdat er meer ruimte overblijft is er vaak ook meer groen aanwezig langs de fietspaden. Zo zorgt fietsen niet alleen voor nauwelijks CO2 uitstoot. Het zorgt ook nog eens voor meer bomen die CO2 opnemen. Dat is WIN-WIN.

5. fietsen is goed voor jezelf

Fietsen zorgt voor meer fietsers. En als er een land is waar je dat kan zien is het Nederland. Wij hebben meer fietsen dan inwoners in ons kleine landje. Maar op de fiets naar het werk, dat is nog een puntje om aan te werken want minstens 60% pakt nog steeds steevast de auto.

En dat terwijl wetenschappelijk bewezen is dat fietsen gezonder, gelukkiger en fitter maakt. En zorgt voor minder stress, creativiteit en een slanke taille. Zeg, waarom pak jij eigenlijk nog die auto naar het werk?

Zo simpel is het om het milieu een handje te helpen en je eigen duurzame stappen te zetten. Pak gewoon de fiets wat vaker. En pak vooral die fiets naar je werk. Dit is toch “dode” tijd die je normaal niet nuttig besteed en zo werk je aan een beter milieu en een betere gezondheid.

Het Hellorider Fietsplan voor werkgevers

Meld jouw organisatie aan bij Hellorider voor het fietsplan. Daarmee spreid je de kosten en fietsen jouw werknemers voor een laag bedrag per maand op die fiets die ze altijd al hadden willen hebben. En jouw organisatie krijgt er fittere en gelukkigere werknemers voor terug.

Gratis fietstas voor NVP-ledenFietstas Hellorider

Meldt jouw organisatie zich aan voor het fietsplan, dan krijgen de werknemers die een fiets gaan leasen er een gratis fietstas* bij. Handig voor de laptop, maar ook voor de boodschappen. Zij kunnen hiervoor een mail met hun adresgegevens sturen naar info@hellorider.com. Onderwerp van de mail: NVP actie. Hellorider stuurt hen dan de fietstas.

* Deze actie loopt van 1 april tot 1 juli 2022.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Onze partners