Logo

HOE HOOG IS HET PENSIOENBEWUSTZIJN IN UW ORGANISATIE?

HOE HOOG IS HET PENSIOENBEWUSTZIJN IN UW ORGANISATIE?

06-04-2022
pensioen 2.jpg.webp

Het merendeel van de werkgevers heeft een pensioenregeling voor hun werknemers. Maar daarmee ben je er niet. Er komt van alles bij kijken, waaronder

Het merendeel van de werkgevers heeft een pensioenregeling voor hun werknemers. Maar daarmee ben je er niet. Er komt van alles bij kijken, waaronder communicatie over de regeling. Daar is zelfs een speciale wet voor. Die heeft tot doel dat de pensioendeelnemer weet hoeveel pensioen hij kan verwachten en kan nagaan of dat voldoende is. Ik vertel u graag wat de Wet Pensioencommunicatie betekent voor u als werkgever.

Wat moet u als werkgever doen? Een groot deel van de communicatieverplichtingen ligt bij de pensioenuitvoerders.
Maar de werkgever heeft ook een belangrijke rol. U bent als werkgever het eerste aanspreekpunt van uw werknemer en u
moet de werknemer informeren over de keuzemogelijkheden binnen de pensioenregeling. Daarbij moet u aangeven op welke momenten de werknemer wellicht keuzes moet maken en op welke plekken verdere pensioeninformatie te vinden is. De Wet Pensioencommunicatie gaat dus verder dan alleen communicatie over de eigen pensioenregeling. De wet vereist dat u goed op de hoogte bent van uw pensioenregeling en de bijbehorende fiscale en juridische wetgeving.

Pensioencommunicatie dient ook andere doelen. Werknemers zien pensioen als een van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden. Daarom
is het van belang dat de werknemer inzicht, overzicht en handelingsperspectief heeft als het over het pensioen gaat. Pensioencommunicatie helpt werkgevers dit te bereiken bij hun werknemers. Hoe goed is het pensioenbewustzijn van uw werknemers? Pensioen is complex voor zowel de werkgever als voor de werknemer. De overheid heeft als doel om de werknemer zoveel mogelijk te beschermen. Maar al deze beschermende regels en de vele keuzes die een werknemer heeft, maken het niet eenvoudiger.

Pensioenbewustzijn is de mate waarin werknemers op de hoogte zijn van het pensioeninkomen bij ouderdom, overlijden en arbeidsongeschiktheid. Maar het gaat ook over de mate waarin ze weten of dat inkomen in de eigen situatie voldoende is, welke oplossingen er verder zijn en of ze daar een afweging in kunnen maken. Hoe is het pensioenbewustzijn binnen uw organisatie?

Maurice Vanwersch
Pensioenadviseur bij Zicht risico- en verzekeringsadviseurs

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Onze partners