Logo

KRIJGT DE METOO VERDACHTE EEN TWEEDE KANS?

KRIJGT DE METOO VERDACHTE EEN TWEEDE KANS?

19-05-2022
Second chance.jpg.webp

MeToo is niet meer weg te denken uit de samenleving. De ene kwestie struikelt over de andere. MeToo-zaken die vijf jaar geleden nog niet zo heetten, komen alsnog

MeToo is niet meer weg te denken uit de samenleving. De ene kwestie struikelt over de andere. MeToo-zaken die vijf jaar geleden nog niet zo heetten, komen alsnog aan het licht en treffen de MeToo-dader met reputatieverlies als gevolg. Een aantal jaar geleden vonden we nog dat men wel een beetje doorsloeg. Nu is die mening ook niet meer te verdedigen. MeToo is een bloedernstige zaak geworden en mag menig reputatie doen sneuvelen, zelfs nog voordat de exacte feiten goed zijn vastgesteld. Had hij zich maar moeten gedragen, is de reactie dan. We hebben er kennelijk mee te dealen.

Gedwongen ontslagname of ontslag op staande voet dwingen deze mannen om weer te solliciteren om inkomen te kunnen verdienen.

Wat als een gedroomde kandidaat voor een functie via een social media-check in verband wordt gebracht met MeToo-gedrag? Of als een kandidaat zich meldt die jaren geleden wegens MeToo-verdenkingen is ontslagen? Als deze MeToo-verdenkingen waar zijn, zijn deze kandidaten dan voor het leven getekend als onverbeterlijke grensoverschijders die bij elke organisatie moeten worden geweerd? Kunnen zij nog een tweede kans krijgen?

De meeste MeToo-verdachten worden door de media veroordeeld, weten we. Trial by media is de meest directe manier om een reputatie binnen enkele dagen te verwoesten. De journalisten maken hier een collectieve actie van door elkaars berichten over te nemen en zo is niemand verantwoordelijk voor deze verwoesting. En eventuele slachtoffers worden anoniem gehouden, want dat willen deze om uiteenlopende redenen. Elk verweer tegen klachten van anonieme slachtoffers is dan kansloos. Een fair trial via de strafrechter kan worden overgeslagen want de officier van justitie vindt dat de MeToo-verdachte zo al genoeg gestraft is. Ook hiermee hebben we kennelijk te dealen.

Neemt u deze kandidaten aan? Als nieuwe voorzitter van de Sollicitatiecode kan ik u verzekeren dat op grond van de Sollicitatiecode iedereen een tweede kans kan krijgen. En de Sollicitatiecode geeft ook alle ruimte aan moed om dat ook ècht te doen.

Door Marcus Draaisma
Voorzitter NVP-Sollicitatiecodecommissie

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Onze partners