Logo

Het gaat nooit om het team!

Het gaat nooit om het team!

04-11-2022
Team zelfsturend.jpg.webp

Het bouwen van high performing teams is belangrijk, maar nooit het ultieme doel. We zitten in het HR-vak, dus klinkt dit mogelijk vreemd. Maar het draait in de eerste plaats om het realiseren van de strategische organisatiedoelen. High performing teams zorgen hierbij voor duurzaam succes. 

Deze topteams zijn echter schaars en ontstaan niet vanzelf. Behalve om een juiste teamsamenstelling vraagt het om dagelijkse aandacht voor groei in teamspirit en teamprestaties. Als leidinggevende heb je een belangrijke rol. Zorg voor richting en zingeving. Stel vragen die je team dagelijks sturen op wat écht belangrijk is. En daag ze uit om mee te denken en zélf leiding te nemen. Daarmee wakker je intrinsieke motivatie en eigenaarschap aan. Het lastigste is misschien wel om als leidinggevende te weten wanneer je moet ‘instappen’ én ‘uitstappen’. Mijn persoonlijke valkuil is bijvoorbeeld dat ik van nature meer aandacht heb voor teamprestaties, en minder voor teamspirit. Gaat het mis qua prestatie dan stap ik in, waarschijnlijk te snel, terwijl ik op het sociale aspect misschien te laat acteer. Dat zegt meer over mij dan over het team. Zuiver observeren wat er gebeurt in een team is misschien wel het moeilijkste onderdeel.

Topteams verdienen leidinggevenden die begrijpen hoe het zit met strategie-executie in relatie tot het zijn van een bevlogen topteam. Dat mag best een leerproces zijn. En omdat iedere teamdynamiek anders is, is dat maatwerk. ‘Wasstraten’ met een one-sizefits-all aanpak werken niet.

HR-professionals zien team- en leiderschapontwikkeling nog te vaak als doel op zich.
Het uitgangspunt moet echter zijn:
1. Wat zijn de organisatiedoelen en welke strategie heeft men gekozen?
2. Welke rol heeft ieder team hierin te vervullen en welke ontwikkeling is daarvoor nodig?
3. Dit wetende, wat zijn dan de belangrijkste punten op de DT/MT-agenda?

Paul van Heeringen
Specialist strategie en leiderschap IMPACT on the Job

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Onze partners