Logo

Betere performance door een coachingcultuur

Betere performance door een coachingcultuur

19-12-2022
Coaching blog.jpg
De tijden veranderen en organisaties moeten mee om succesvol te blijven. Diverse crisissen komen nu samen; Covid-19, energie, klimaat, de oorlog in Oekraïne en de vergrijzing. Het werk van de HR-Professional wordt er niet makkelijker op. In kader van het voortbestaan van de organisatie staan de vragen ‘hoe blijven mijn medewerkers fit for the job’ en ‘hoe blijf ik interessant voor de nieuwe generatie werknemers en kan ik ze aan mij binden’ hoog op de prioriteitenlijst.
Uit recent onderzoek blijkt dat veel meer medewerkers zich ziekmelden omdat ze er mentaal doorheen zitten. Tegelijkertijd waarschuwen bedrijfsartsen ook voor overspannenheid door personeelstekorten. Schrijver en futuroloog Yuval Harari noemt mentale weerbaarheid de belangrijkste vaardigheid van de 21e eeuw omdat mensen zich meerdere malen in hun werk en leven opnieuw moeten uitvinden. Zoals Darwin al ontdekte, overleven niet de sterksten maar diegene die zich het beste kunnen aanpassen. Het vergroten van de persoonlijke veerkracht is een essentieel onderdeel om de mentale gezondheid van medewerkers te verbeteren. Dit vraagt van organisaties onder andere een klimaat waarin mensen oog hebben voor ieders potentieel en ontwikkelingsmogelijkheden en dit ook faciliteren. Waar maximaal wordt ingezet op preventie om het risico van uitval of vertrek zo laag mogelijk te houden en juist duurzame inzetbaarheid te bevorderen. Belangrijke elementen van zo’n coachingcultuur zijn de aanwezigheid van een interne en externe coachpool, steun van leidinggevenden en topmanagement aan coachingsactiviteiten en inbedding van coaching in HR-processen.

Onderzoek van ICF en Human Capital Institute laat zien dat organisaties met een coachingcultuur vaker zogenaamde high performing organisaties zijn, dat zij beter zijn in het behouden van talenten en dat werknemers zich meer betrokken voelen. Zo ook de nieuwe generatie Z, die coaching steeds vaker zien als een noodzakelijke arbeidsvoorwaarde. Zij verlangen vanaf de eerste werkdag extra persoonlijke begeleiding door een coach volgens Intelligence Group. Het bouwen aan een coachingcultuur is zowel een harde noodzaak als een kans voor de HR-professional.
Gecertificeerd coach en trainer bij Bloei Consultancy en bestuurslid bij NVP-partner NOBCO

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Onze partners