Logo

Niet blijven vissen naar wat er niet is, maar meebewegen met wat wél kan

Niet blijven vissen naar wat er niet is, maar meebewegen met wat wél kan

07-04-2023
NZR_FB_banner2.jpg

Midden in de corona pandemie hebben we De Nationale Zorgreserve opgericht. Een landelijk netwerk van (voormalige) zorgprofessionals die klaar staat om te ondersteunen als de continuïteit van zorg in het geding komt. Een zorgorganisatie zal eerst alle andere mogelijkheden om de diensten in te vullen onderzoeken, lukt dat niet, dan kunnen ze een hulpvraag indienen bij de Nationale Zorgreserve. Zorgreservisten helpen in de zorg bij bijvoorbeeld een lokale opleving van Covid of een ander virus, maar ook een (klimaat)ramp, medische hulp aan vluchtelingen, of andere crisisinzet. De eigen aanpak van de Nationale Zorgreserve zorgt ervoor dat er snel en efficiënt hulp geregeld kan worden in noodsituaties.

Onder druk wordt alles vloeibaar, ook in de zorg. Midden in de coronapandemie werd er uit alle hoeken van de samenleving hulp geboden om in de zorg te ondersteunen. Via initiatieven als Extra Handen voor de Zorg is hier toen op hele korte termijn handen en voeten aan gegeven. Mensen mét en zonder ervaring hielpen waar ze konden. In oktober 2021 besloot de Tweede Kamer tot de oprichting van een Nationale Zorgreserve, zodat er in geval van nood altijd een achtervang is. ‘Hoe kom je snel tot passende en effectieve hulp?’ Dat was onze startvraag. En in de crisis was iedereen bereid om buiten de getreden paden te wandelen. De geleerde lessen uit die eerste periode hebben we gebruikt om de Nationale Zorgreserve duurzaam in te richten. 

De Nationale Zorgreserve brengt de aangeboden hulp van zorgreservisten samen met acute hulpvragen van zorgorganisaties, die door invloed van buitenaf tijdelijk niet de gewenste zorg kunnen leveren. Ons belangrijkste uitgangspunt is het scheiden van taken en competenties; zo wordt het werk op de afdeling anders ingericht. Zorgreservisten werken volgens afgebakende takenpakketten en ondersteunen de vaste medewerkers op een afdeling. Zij richten zich op hun beurt op de coördinerende en complexe zorgtaken. Zo kun je snel opschalen. Bijvoorbeeld: als een verpleegkundige op twee kamers werkt, kan ze met de ondersteuning van zorgreservisten mogelijk wel vier kamers bedienen.

Dit is ook de reden dat zorgreservisten altijd een relevant diploma hebben én werkervaring in de zorg. Als de nood aan de man is, heb je geen tijd om iemand over meerdere dagen in te werken. Je wilt iemand die weet wat het vak inhoudt, die het werk nog in de vingers heeft. Iemand die bevoegd en bekwaam is om te helpen met cliënten, patiënten of bewoners. Zorgreservisten die geen BIG-registratie hebben, of waarvan deze verlopen is, werken op een takenpakket waarbij dat ook niet hoeft.

Van zorgorganisaties wordt gevraagd om op een andere manier naar de capaciteitsproblematiek te kijken. Want zorgreservisten springen niet zomaar in een normale dienst. De community managers van de Nationale Zorgreserve helpen HR-managers en locatiemanagers hierbij. Ze kijken hoe intern doorgeschoven kan worden, zodat de inzet zoveel mogelijk op 1 afdeling plaatsvindt. En ze stemmen af welk takenpakket past bij de hulpvraag van een organisatie. Bovendien zijn de zorgreservisten bij ons leidend. En die kunnen bijvoorbeeld drie uurtjes helpen in de piekuren, om daarna naar hun eigen werk te gaan. Een hele dienst is voor hen veel moeilijker te organiseren of te belastend.

Ik zie in onze manier van werken ook wel een bril om naar de arbeidsmarktproblematiek bij andere beroepsgroepen of in andere sectoren te kijken. Niet blijven vissen naar wat er niet is, maar meebewegen met wat wél kan. 


Werk jij bij een zorgorganisatie en wil je meer weten over de inzet van zorgreservisten? Neem dan contact met ons op via community@nationalezorgreserve.nl Onze community managers hebben allemaal een achtergrond in de zorg, HR, en/ of recruitment en denken graag met je mee. 

Misschien heb je zelf een zorgdiploma en wil jij je steentje bijdragen in noodsituaties. Meld je aan als zorgreservist via: wij.nationalezorgreserve.nl/zorgreservisten 

Charlotte de Schepper
bestuurder van de Nationale Zorgreserve

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Onze partners