Logo

Een dag extra thuiswerken levert samenleving bijna 4 miljard euro op!

Een dag extra thuiswerken levert samenleving bijna 4 miljard euro op!

7 jul 2020
thuiswerken.jpg.webp

Als iedereen die thuis kan werken na Covid-19 één extra dag vanuit huis gaat werken ten opzichte van de situatie voor Covid-19, levert dat de samenleving zo’n vier miljard euro op. Deze kostenbesparing zit bij werkgevers en werknemers, maar ook in de samenleving als geheel. De uitstoot van CO2 daalt met 606 kiloton.

Dat blijkt uit het PwC-onderzoek The costs and benefits of working from home. Aanleiding voor het onderzoek is het massale thuiswerken sinds het uitbreken van de coronacrisis en de verwachting dat dit thuiswerken in de toekomst in elk geval voor een deel voortgezet zal worden. Ook als het op afstand van elkaar werken niet meer nodig zal zijn.

Helft werkend Nederland kan thuis werken
Uitgangspunt van het onderzoek is dat de helft van werkend Nederland in staat is om thuis te werken. Een ander uitgangspunt van de berekeningen is de veronderstelling dat al deze mensen één dag extra thuis blijven in de situatie na Covid. Uit de berekening die dan volgt komt het bedrag van netto 3,9 miljard euro aan kostenbesparingen voor werkgevers, werknemers en publieke goederen. De impact op de uitstoot is apart berekend.

De baten van thuiswerken zijn aanzienlijk
De baten van extra thuiswerken zijn aanzienlijk. Werkgevers besparen vooral op de huur van kantoorruimte. Voor werknemers tellen vooral de bezuinigen op het woon-werkverkeer. Het woon-werkverkeer is ook de voornaamste oorzaak van de verminderde CO2-uitstoot en van de publieke opbrengsten: minder verkeer zorgt voor minder files, minder ongelukken en minder investeringen in de infrastructuur.

Kosten zitten in verminderde samenwerking en minder innovatie
Kanttekeningen zijn er ook. Zo leidt werken op afstand (mogelijk) tot een lossere bedrijfscultuur en een verminderde samenwerking tussen mensen. ‘Als mensen goed met elkaar samenwerken, leidt dat vaak tot verhoogde creativiteit en sterkere innovatiekracht. Deze effecten zijn niet goed kwantificeerbaar, maar voor organisaties cruciaal’, zegt Debby Jannink, partner in de People & Organisation-praktijk van PwC Nederland. ‘Als de crisis voorbij is, wordt werken op kantoor of thuis weer een keuze van werkgevers en werknemers. Dan is het heel erg belangrijk dat zowel de positieve als de negatieve aspecten worden betrokken in de besluiten en afwegingen. Juist de aspecten die niet meetbaar zijn, lopen het risico daarin niet meegenomen te worden.’

Het is zoeken naar een balans
De uitdaging is te zoeken naar een balans, aldus Debby Jannink. ‘Hoewel het in een aantal gevallen ook heel lastig is geweest, hebben we tijdens de crisis gezien dat thuiswerken over het algemeen heel goed gaat. Dankzij onze breedbandverbindingen ging werk naadloos door. Dit verklaart dat het debat over het nieuwe normaal op gang is gekomen. Want waarom zouden we met z’n allen weer in de file gaan staan? Daarom denken veel organisaties nu na over een permanente verandering in de manier van werken. Voor ons was dat aanleiding om de kosten en de baten eens echt op een rijtje te zetten, zodat organisaties daarin goede besluiten nemen.’

Naar het onderzoek en de conclusies

bron: PWC Nederland

Onze partners