Logo

ABN AMRO en Kunstmuseum Den Haag grote winnaars 'Award Diversiteit in Bedrijf'

ABN AMRO en Kunstmuseum Den Haag grote winnaars 'Award Diversiteit in Bedrijf'

6 okt 2021
Diversity award.jpg.webp

Vandaag, 6 oktober 2020, is de Award Diversiteit in Bedrijf 2020 toegekend aan ABN AMRO en het Kunstmuseum Den Haag. Dat maakte Harry van de Kraats, voorzitter Raad van Advies Diversiteit in Bedrijf, op Diversity Day bekend. Deze Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een mkb-bedrijf en een groot bedrijf die zijn aangesloten bij het Charter Diversiteit. De winnaars laten zien dat zij een vernieuwende, effectieve en voor andere bedrijven interessante ‘best practice’ hebben die diversiteit en inclusie op hun werkvloer bevordert.

Doorstroom cultureel divers talent
In maart 2019 lanceerde ABN AMRO de Leergang ‘Future Proof’ om de doorstroom van cultureel divers talent naar de subtop te stimuleren. “Tot niveau tien zien we dat hard werken loont. Om door te stromen naar een hoger niveau heb je ‘soft skills’ nodig. Dan gaat het bijvoorbeeld om: hoe presenteer je jezelf? En hoe maak je je ambities kenbaar?” aldus Nazha Rustom, Diversity and Inclusion Consultant bij ABN AMRO. Twintig medewerkers met een migratieachtergrond kregen trainingen, persoonlijke coaching en deden mee aan intervisiegesprekken. Zeventig procent van hen stroomde uiteindelijk door naar de subtop. “Het is geweldig dat de leergang een carrièrestap binnen de bank, maar ook daarbuiten, mogelijk maakt”, aldus Rustom. De ambitie van ABN AMRO is dat eind dit jaar 7 procent van de medewerkers in de subtop een niet-westerse migratieachtergrond heeft.

Breder kijken naar sollicitant
Om meer culturele diversiteit aan te trekken past het Kunstmuseum Den Haag de ‘Rooney Rule’ toe: bij sollicitatieprocedures wordt minstens één kandidaat met een migratieachtergrond uitgenodigd voor een gesprek uitgenodigd. “In eerste instantie ervoeren we weerstand, maar nu zien onze collega’s de meerwaarde van deze regel,” aldus Anne de Haij, strategisch adviseur directie. “De Rooney Rule zorgt ervoor dat we breder kijken naar potentiële kandidaten en heeft gezorgd voor meer diversiteit binnen de teams.” De Haij benadrukt dat ook het Kunstmuseum Den Haag zeker nog stappen vooruit moet zetten. “Er is bij veel musea een soort faalangst als het gaat om diversiteit en inclusie. Ook bij ons mislukt er wel eens wat, maar daar leren we van. Juist door te doen, zorg je voor verandering.”

De Award Diversiteit in Bedrijf is gelanceerd door Diversiteit in Bedrijf, een project van de Sociaal-Economische Raad (SER). Diversiteit in Bedrijf richt zich op het bevorderen van diversiteit en inclusie op de werkvloer. Middels het Charter Diversiteit worden bedrijven en organisaties in Nederland actief geholpen bij het opzetten, uitvoeren en monitoren van hun diversiteitsplannen.

Onze partners