Logo

Karel van Berk eerste winnaar Experience Award

Karel van Berk eerste winnaar Experience Award

7 okt 2021
Experience award.jpeg.webp

Tijdens de bekendmaking van de eerste winnaar van de Experience Award op woensdag 7 oktober 2020 mocht Karel van Berk de titel in ontvangst nemen. Dit gebeurde tijdens een evenement dat ook online kon worden gevolgd. Ria Deurloo uit Bilthoven werd tweede, Marjo Dekker nam de figuurlijke bronzen plakette in ontvangst. Met de award wordt stilgestaan bij de mogelijkheden van de ervaren werknemers.

In deze tijd is er een vooroordeel dat oudere werknemers moeilijker zijn in een organisatie en worden ze gemakkelijk op een zijspoor gezet, liet initiatiefnemer Prekash Ramsingh weten. “Het beeld van de 50+-er moet beter worden. Daar zit ervaring. De oudere medewerker heeft ervaring en helpt bij de stabiliteit in een organisatie. Dat wordt gewaardeerd, te zien aan het grote aantal mensen dat ook door jongere collega’s in organisaties werd genomineerd voor de titel van de Experience Award.” Uit eigen ervaring had hij wel een advies aan deze groep mensen als ze op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging: wees flexibel.

Werkvermogen

Tinka van Vuuren senior consultant bij Loyalis ziet in de loop van de tijd twee keer zoveel 55+-ers op de werkvloer komen dan in 2003. “Het is zo dat de fysieke capaciteiten met de leeftijd minder worden maar het werkvermogen is er nog altijd. In tegenstelling tot het algemene beeld dat er leeft. De ervaring neemt toe. Daar kun je als organisatie zeker gebruik van maken.”

De scheidslijn met het pensioen wordt vager, is de ervaring van SkillsTown co-founder Kasper Boon. “De oudere mensen kunnen nog veel dingen doen. Onze missie is mensen door training een betere employability geven. Daarnaast gaan de oudere collega’s met de tijd mee en doen veel online. Diploma’s worden minder belangrijk, vaardigheden en competenties tellen veel meer. Het gaat erom te versterken waar je goed in bent.” 

Ondernemer Cees Verbree benadrukte dat juist de vakkennis en ervaring erg belangrijk is en dat ondernemers dat moeten waarderen. “Het lijkt wel een jojo van mensen nodig hebben en dan weer te duur vinden en afstoten. Dat werkt niet op de lange termijn, je moet elkaar weten te vinden in goede en slechte tijden”, vertelde hij op luchtige wijze met de aannemerswereld als voorbeeld. “Denk eraan dat je ook mensen om hulp mag vragen!”

Ambassadeur

De jury had de moeilijke taak om uit de genomineerden een winnaar te kiezen. Hiervoor werd een shortlist van drie samengesteld, waarbij ook het publiek een stem in kon brengen. Deze werden voorgesteld in een korte video waarna Cees Verbree de winnaar kon aanwijzen. Dat was Karel van Berk, oprichter van Het Ouden Huis waar ouderen met beperkte middelen kunnen wonen en verzorgd worden. De jury had veel bewondering voor zijn creativiteit en voor de samenwerkingen die hij heeft opgezocht. “Ik vind het bijzonder genomineerd te zijn. Kennelijk kun je dingen tot stand brengen als je boven de 50 bent. Mooi dat ik de inspiratie mag doorgeven.” Van Berk is het komende jaar ambassadeur voor de Experience Award en krijgt daar ook begeleiding in door PR-goeroe Jennifer Delano van Delano PR.

Ria Deurloo uit Bilthoven kreeg de tweede plaats toegewezen. Zij is veelzijdig bezig en werkt onder meer bij de Nationale Politie als HR Ontwikkelexpert. De jury was erg te spreken over het feit dat juist de jongere collega’s haar hadden genomineerd om mee te doen.

Marjo Dekker uit Nieuwerkerk aan den IJssel is zowel in de zorg, als zelfstandig bezig. Ze wil het vak van afscheidfotografie onder de aandacht brengen. De jury had hier oog voor. Prekash Ramsingh liet weten dat het voor hem een eye opener was: “Ik wist nog niet dat dit een mogelijkheid was!” 

Internationaal

Wat duidelijk voor de organisatie is, het krijgt een vervolg. Nationaal en de gedachten gaan zelfs naar een internationale doorgroei. Deze eerste editie smaakt duidelijk naar meer. De oudere werknemers staan in ieder geval goed op de kaart.

Bron: 035 Bilthoven Economie Duurzaamheid Educatie

Onze partners