Logo

Hoe vergroten we de mentale kracht van Nederland | Week van de werkstress 15 t/m 19 november

Hoe vergroten we de mentale kracht van Nederland | Week van de werkstress 15 t/m 19 november

10 nov 2021
Stress week van de werkstress 2021.png.webp

Hoe kun je als leidinggevende of HR-manager de mentale kracht van je organisatie versterken? OVAL sprak erover met Kees Kraaijeveld, medeoprichter van De Argumentenfabriek en mede-auteur van het boek Mentale Vooruitgang. Hoe vergroten we de mentale kracht van Nederland (2021). “Er ligt twintig jaar aan wetenschappelijke literatuur uit de positieve psychologie, maar we gebruiken die kennis niet om positieve interventies door te voeren. Daarmee doen we elkaar echt tekort.”

‘Inventariseer met welke gewoonten je kunt stoppen’

Hoe kun je als leidinggevende of HR-manager de mentale kracht van je organisatie versterken? OVAL sprak erover met Kees Kraaijeveld, medeoprichter van De Argumentenfabriek en mede-auteur van het boek Mentale Vooruitgang. Hoe vergroten we de mentale kracht van Nederland (2021). “Er ligt twintig jaar aan wetenschappelijke literatuur uit de positieve psychologie, maar we gebruiken die kennis niet om positieve interventies door te voeren. Daarmee doen we elkaar echt tekort.”

Samen met Joep Verbugt en Simone Halink publiceerde je dit jaar het boek Mentale Vooruitgang. Het boek is bijna te lezen als een manifest, want het wil, zoals jullie in de inleiding schrijven, aanzetten tot een brede maatschappelijke beweging die zich hard
maakt voor de bevordering van de mentale kracht van Nederland. Kun je iets meer vertellen over het ontstaan van het boek en de beweging?

‘Ik zal dit beschrijven aan de hand van de vier mentale vermogens – Gedrag, Gedachtegoed, Gewoonte, Gelegenheid – die we in het boek introduceren. Om bij de laatste te beginnen: gelegenheid heb ik volop gehad. Zo heb ik meerdere studies gedaan; ik heb geneeskunde gestudeerd, filosofie en psychologie. Daarna heb ik jarenlang voor de Volkskrant gewerkt. Hier schreef ik voornamelijk over economie. Zestien jaar geleden heb ik samen met Frank Kalshoven, die ook toen al bij de Volkskrant werkte, De Argumentenfabriek opgericht. Hier heb ik bijna voortdurend na kunnen denken over de vraag hoe het beter kan met de ontwikkeling van Nederland. Of het
nu gaat om ruimtelijke ordening, de energietransitie of de toekomst van de arbeidsmarkt; het gaat om visievorming op de toekomst.
Wat mij opvalt is dat mensen heel makkelijk kunnen praten over materiële dingen, maar dat de verbeelding tekortschiet als het over
immateriële zaken gaat. Dan blijft het bij opmerkingen als: ‘Meer rust’ of: ‘Een betere relatie met mijn kinderen’. We besteden dus
heel veel aandacht aan het denken over en vormgeven van onze materiele wereld, maar nauwelijks aan het (nadenken over)
mentale vooruitgang. Alsof dat niet ook zou kunnen! Die gedachte wilde ik graag delen. Het bijbehorende gedachtegoed:
wat is Mentale Vooruitgang? En hoe geef je daar handen en voeten aan? heeft zich gaandeweg gevormd. Gewoonte is van
de vier vermogens het meest moeilijk om te realiseren.

Het hele interview van OVAL met Kees Kraaijeveld lees je hier

Onze partners