Logo

Bedrijven moeten meer prioriteit geven aan het welzijn van werknemers, om het risico op burn-out te verlagen

Bedrijven moeten meer prioriteit geven aan het welzijn van werknemers, om het risico op burn-out te verlagen

16 jan 2022
Ontwerp zonder titel (36).png

Personio, roept bedrijven op om naast de bedrijfscultuur prioriteit te geven aan het welzijn van werknemers. Anders lopen ze het risico dat mensen uitvallen vanwege een burn-out of dat talent

Personio, roept bedrijven op om naast de bedrijfscultuur prioriteit te geven aan het welzijn van werknemers. Anders lopen ze het risico dat mensen uitvallen vanwege een burn-out of dat talent vertrekt. Zeker nu de werkdruk toeneemt door het groeiende ziekteverzuim vanwege corona is dit een belangrijke zorg voor ondernemingen.

Ondanks het feit dat de coronacrisis heeft gezorgd voor een enorme druk op het mentale en fysieke welzijn van mensen, blijkt uit recent onderzoek dat veel bedrijven hun personeelsaanpak niet daarop hebben aangepast. Slechts 14 procent van de HR-beslissers is van mening dat initiatieven op het gebied van de mentale gezondheid en het welzijn van werknemers de komende 12 maanden een topprioriteit heeft voor HR. Slechts 12% zegt dat initiatieven rond de bedrijfscultuur prioriteit hebben.

Discrepantie prioriteiten werknemers en werkgevers
Deze cijfers staan in schril contrast met de mening van werknemers – die benadrukken juist dat ze het heel belangrijk vinden dat ze zich gelukkig en gezond voelen op het werk. Voor ruim vier op de tien (43%) Nederlandse werknemers is een goede werk/privé-balans een prioriteit. Voor 39 procent is een goede arbeidscultuur een prioriteit. Deze cijfers wijzen op een duidelijke en zorgelijke discrepantie tussen de prioriteiten van werknemers en werkgevers.

Het onderzoek benadrukt ook dat het welzijn van werknemers en de bedrijfscultuur belangrijk zijn voor de productiviteit en om talent te behouden. Maar liefst 34 procent van de Nederlandse werknemers zegt dat een verslechtering van de werk/privé-balans een reden zou zijn een andere baan te zoen als dat in de komende 12 maanden zou gebeuren. Voor 11 procent is een verslechtering van de arbeidscultuur een reden om te vertrekken.

Productiviteit
Kijkend naar de productiviteit, geeft 78% van de werknemers aan dat een goede arbeidscultuur hen helpt om productiever te zijn. Daarentegen noemen ze een lage motivatie en moreel (20%), ‘zoom-vermoeidheid’ (19%) en slechte communicatie met collega’s (18%) als de drie belangrijkste factoren die hun productiviteit negatief beïnvloeden.

“Na een zeer zware periode voor zowel werknemers als voor bedrijven, laten bevindingen zien hoe belangrijk het is dat bedrijven het welzijn van hun mensen en de bedrijfscultuur voorop stellen. Werknemers kijken goed naar hun carrièremogelijkheden en zullen vertrekken als ze niet tevreden zijn - hetzij omdat ze een burn-out hebben of omdat ze zich niet voldoende gewaardeerd voelen. Waar het op neerkomt, is dat bedrijven die het welzijn van werknemers niet centraal stellen in hun HR-strategie, daarvan de gevolgen zullen ondervinden. In de vorm van burn-out, ontevredenheid en - in het ergste geval - een uittocht van waardevol talent. Met uiteindelijk een flinke productiviteitsdaling als resultaat”.

Over het onderzoek:
Het veldwerk voor de enquête werd namens Personio in 2021 uitgevoerd door Opinium onder 500 HR-beslissers en 1.000 werknemers in Nederland, uit een breed scala aan bedrijfstakken en organisatietypes en -groottes.

Het volledige onderzoeksrapport download je hier.
 
 
NVP-partner Personio is aanbieder van HR-software voor het mkb

Onze partners