Logo

Hoe kun je een gevluchte Oekraïner in dienst nemen?

Hoe kun je een gevluchte Oekraïner in dienst nemen?

1 mrt 2022

Werkgevers willen gevluchte Oekraïners graag helpen. Daarom leeft de vraag of werkgevers gevluchte Oekraïners in dienst kunnen nemen. Kan dat? Het personeelstekort in bepaalde...

Werkgevers willen gevluchte Oekraïners graag helpen. Daarom leeft de vraag of werkgevers gevluchte Oekraïners in dienst kunnen nemen. Kan dat?

Het personeelstekort in bepaalde sectoren, zoals de tuinbouw en de ICT, is daarnaast momenteel groot. Werkgevers onderzoeken daarom of zij gevluchte Oekraïners in dienst kunnen nemen.

Tijdelijke richtlijn biedt Oekraïners bescherming

Onlangs heeft de EU de Richtlijn Tijdelijke Bescherming geactiveerd. Hierdoor krijgen mensen die het conflict in Oekraïne ontvluchten, bescherming in de lidstaten van de Europese Unie. Ze kunnen een verblijfsvergunning in de EU aanvragen en krijgen toegang tot onderwijs en de arbeidsmarkt. Hierdoor hoeven Oekraïners geen asiel meer aan te vragen, om in Nederland te verblijven.

Geen tewerkstellingsvergunning meer nodig?

De gevolgen van de richtlijn moet nog verder worden uitgewerkt. Tot die tijd is nog een tewerkstellingsvergunning nodig om Oekraïners in dienst te nemen. Voor Oekraïners geldt namelijk op dit moment dat zij alleen in Nederland mogen werken, wanneer hun werkgever in het bezit is van een werkvergunning. De aanvraagprocedure hiervoor kan lang duren. Het is niet zeker of de tewerkstellingsvergunning voor Okraïeners helemaal verdwijnt. In elk geval wordt gekeken hoe de regels versoepeld kunnen worden. Het is nog even afwachten hoe de regels er precies uit gaan zien.

Onze partners