Logo

Terugblik 'It's all about the People'

Terugblik 'It's all about the People'

5 apr 2022
terugblik congres 5 april 1.png

Uit de opgetogen reacties kon je opmaken dat iedereen er wel weer aan toe was: een live congres. Op 5 april was het zo ver: het NVP voorjaarscongres 2022 met het thema ‘It’s all about...

Uit de opgetogen reacties kon je opmaken dat iedereen er wel weer aan toe was: een live congres. Op 5 april was het zo ver: het NVP voorjaarscongres 2022 met het thema ‘It’s all about the people’. Want naast de bewezen waarde van technologie voor organisaties, is een duurzaam en waardevol mensgericht beleid van groot belang. En dáár komt HR in beeld. Maar hoe zorg je ervoor dat de mens centraal staat? Voorzitter Irene Oerlemans ging in gesprek met Brandon Mali young professional bij Shell en dr. Kilian Wawoe. Keynotespreker prof. dr. mr. Bas Kodden sloot het congres af met de stelling: ‘We nemen massaal de verkeerde mensen aan.’

Corona, de krapte op de arbeidsmarkt en zelforganiserende teams: zomaar wat complicerende factoren waar we als HR-professionals mee te maken hebben. Hoe ga je hiermee om en vooral: hoe zorg je ervoor dat de mens in deze dynamiek centraal blijft staan? In het interactieve rondetafelgesprek legde voorzitter Irene Oerlemans de sprekers en aanwezige HR-professionals drie dilemma’s voor. 

Dilemma 1: Je behoudt mensen alleen door ze een passend salaris te bieden20220405132920_IMG_0010 (1)

Dr. Kilian Wawoe is van mening dat werknemers niet weglopen vanwege het geld. Brandon Mali vond in de stelling vooral het woordje

 ‘alleen’ interessant, want salaris is niet het belangrijkste. “Uit onderzoek blijkt dat bij young professionals het salaris op de derde plaats komt, na carrièremogelijkheden en uitdaging.”

Die mening werd door verschillende mensen in de zaal gedeeld, met als aanvulling dat werknemers ook naar andere zaken zouden  moeten kijken zoals pensioen.
Kilian stipte aan dat de krapte op de arbeidsmarkt óók een woningprobleem is. Het is onmogelijk om met een modaal inkomen een modaal huis te kopen. Om jonge mensen te trekken zouden bedrijven moeten overwegen om de makelaar te vergoeden of studieschulden over te nemen, in plaats van een hoog salaris te bieden.
 

“STEL DE VRAAG: WANNEER DENK JE WEER TE VERTREKKEN?”

 

Dilemma 2: We hebben niet de luxe om te kijken naar culture fit bij selectiebeleid, omdat de voortgang voor bestaande processen belangrijker is voor de business.
Brandon merkte op dat 61% van de young professionals binnen twee jaar vertrekt naar een andere baan. Volgens hem moeten recruiters zich meer richten op de toekomst in plaats van op het verleden (bewezen kennis en kunde). “Pas ik hier en voel ik mij veilig, zijn de vragen die young professionals zich stellen.”
De zaal vulde hem aan: kijk bij aanname van mensen niet alleen naar ervaring, kennis en kunde, maar ook naar gedrag. Kijk naar wat voor persoon je écht nodig hebt en voor hoelang. Waarom zou je een jongere aannemen en geen vijftigplusser? Die jongeren gaan toch binnen twee jaar weer weg.
Kilian gaf nog een tip mee: “Stel daarom de vraag: Wanneer denk je weer te vertrekken?” image00004

Dilemma 3: Zelforganiserende teams zorgen voor meer betrokkenheid van medewerkers
Hoe zorg je als HR voor de juiste tools? Brandon spreekt uit ervaring als het gaat om werken in een zelforganiserend team. “Doordat de manager uitviel, zorgden we zelf voor allerlei tools. Zo zijn we bijvoorbeeld data driven geworden.” Het thuiswerkbeleid van Shell kent geen strakke regels. Brandon: “Bij ons wordt gekeken naar de output. Ik ben op dinsdag en donderdag meestal op kantoor, dan is mijn team er ook.”
Kilian is geen voorstander van ‘zelf weten’. Als je het niet regelt, gaat iedereen het zelf bepalen. Mag je de hond meenemen naar je werk? Mag je dinsdagmiddag naar yoga? Er ligt een rol voor leidinggevenden en HR om het goed te organiseren. Want: wat heb je anders nog samen?

 

‘TALENT IS GOED, KARAKTER IS BETER’
 

Bas Koddenimage00011
De middag werd afgesloten met schrijver spreker en ondernemer prof. dr. mr. Bas Kodden. Hij kwam spreken over De kunst van duurzaam presteren. Zijn stelling: We nemen en masse de verkeerde mensen aan. “Hoeveel plekken worden niet ingenomen door mensen die dat eigenlijk niet verdienen? Een gemiddelde kostprijs van een professional die niet functioneert is anderhalve jaarsalaris."

 

 

 

 


‘KIJK BIJ AANNAME VAN MENSEN NIET ALLEEN NAAR ERVARING, KENNIS EN KUNDE, MAAR OOK NAAR GEDRAG’


Waar moet je op letten bij selectie? Volgens Bas draait het om zelfeffectiviteit. Geef mensen de ruimte en laat ze je zien wat ze kunnen dan ze komen vanzelf op de juiste plek terecht. Zoek dus niet naar de kandidaat met de perfecte diploma’s en ervaring, maar zoek naar het perfecte karakter, van welke leeftijd dan ook. Bas sloot zijn speech af met: “Talent is goed, karakter is beter.”

 

Heb je 'It's all about the People' gemist? De energieke presentatie van Bas Kodden is terug te kijken in de NVP-Academie

Onze partners