Logo

Conclusie in cassatiezaak: aanzeggen moet schriftelijk, dat is een keiharde eis

Conclusie in cassatiezaak: aanzeggen moet schriftelijk, dat is een keiharde eis

1 jun 2022
Ontslag schriftelijk aanzeggen.png

Het schriftelijkheidsvereiste bij aanzegging is een harde eis. Dat is de conclusie van de procureur-generaal in een cassatiezaak. Het schriftelijkheidsvereiste bij aanzegging is een keiharde...

Het schriftelijkheidsvereiste bij aanzegging is een harde eis. Dat is de conclusie van de procureur-generaal in een cassatiezaak.

Het schriftelijkheidsvereiste bij aanzegging is een keiharde eis. Dat is de conclusie van de procureur-generaal in een cassatiezaak bij de Hoge Raad. Lagere rechters wilden nog wel eens anders oordelen. Alle bestaande onzekerheid hierover lijkt hiermee van de baan. De Hoge Raad zal de conclusie waarschijnlijk volgen. En als dat zo is, is de kwestie voor eens en altijd duidelijk: aanzeggen doe je schriftelijk.

Mondelinge aanzegging
De wet is er duidelijk over dat een aanzegging schriftelijk moet gebeuren. Toch oordeelden sommige rechters dat een mondelinge aanzegging geldig was zolang die maar volstrekt duidelijk was en niet voor onzekerheid bij de werknemer zorgde. Dat deed ook de kantonrechter in deze zaak.

Een werkgever vertelde in een gesprek aan de werkgever dat zijn contract niet werd verlengd. Dat gesprek vond netjes een maand voor het einde van zijn contract plaats.

De werknemer ging op zoek naar ander werk en begon aansluitend aan zijn oude contract bij een nieuwe werkgever. Niets aan de hand zou je denken. Maar de werknemer vorderde achteraf toch de aanzegvergoeding van een maandsalaris. De werkgever wilde niet betalen. De werknemer had tenslotte geen schade geleden omdat hij meteen bij een andere werkgever was gestart. De werknemer stapte naar de rechter om de aanzegvergoeding te vorderen.

Welles-nietes
De kantonrechter wees zijn vordering af omdat het - kort gezegd - onaanvaardbaar zou zijn dat de werknemer een vergoeding krijgt terwijl hij helemaal geen schade heeft. In hoger beroep viel het kwartje de andere kant op. Het hof oordeelde dat het alleen in heel bijzondere gevallen mogelijk zou zijn om geen aanzegvergoeding te betalen. Het betalen van de schadevergoeding komt voort uit een wettelijke regel. Daarbij speelt nog mee dat de wetgever bij het opstellen van die regel al uitgebreid de belangen van de partijen heeft afgewogen. Dat de werknemer na een mondelinge aanzegging ander werk heeft gevonden of dat er geen onduidelijkheid was over het einde van de arbeidsrelatie is niet voldoende om zo'n bijzonder geval te zijn.

Wat is schriftelijk?
Het is duidelijk, aanzeggen doe je schriftelijk. Maar wat is dan schriftelijk? Per brief, dat is logisch. Maar ook aanzeggen via WhatsApp, LinkedIn en e-mail mag, en zelfs via Twitter, sms of Messenger is mogelijk, blijkt uit rechtspraak.

Conclusie Parket bij de Hoge Raad ECLI:NL:PHR:2022:41, 1 april 2022  

 

Onze partners