Logo

Thema ‘krapte op de arbeidsmarkt’ dominant in HR-Trendonderzoek

Thema ‘krapte op de arbeidsmarkt’ dominant in HR-Trendonderzoek

21 jul 2022
HR trendonderzoek smal.jpg

Aan het veertiende HR-Trendonderzoek dat op initiatief van Performa Uitgeverij is uitgevoerd door Berenschot, namen bijna 1.700 HR-professionals deel. In het rapport ‘De functie van...

Aan het veertiende HR-Trendonderzoek dat op initiatief van Performa Uitgeverij is uitgevoerd door Berenschot, namen bijna 1.700 HR-professionals deel.

In het rapport ‘De functie van HR’ dat uit dit onderzoek voortkwam is één thema dominant: de krapte op de arbeidsmarkt. Het is niet alleen moeilijk aan goed gekwalificeerde mensen te komen, ze te behouden voor je organisatie is een even grote kunst. Dat is het beeld dat we terugzien in alle vijf de sectoren die worden onderscheiden. Opvallend is dat dit thema dit jaar ook topprioriteit in de boardroom is.

Horecazaken sluiten vanwege tekort aan personeel, Schiphol annuleert vluchten wegens tekort aan personeel en organisaties kunnen niet doorgroeien omdat er niet voldoende gekwalificeerd personeel voorhanden is. Werkgevers zitten letterlijk met de handen in het haar. Dit rapport draagt geen pasklare oplossingen aan. Dit rapport laat zien welke thema’s de HR-agenda bepalen in 2022 en 2023.

Zijn er dan helemaal geen grote verschuivingen? Jawel. Employee experience/ medewerkersbetrokkenheid en retentie is gestegen van positie 7 in 2021 naar 4 in 2022. Maar ook dit thema heeft weer alles te maken met het met de krappe arbeidsmarkt.

Verder is het opvallend dat HR de invloed van robotisering en digitalisering op het personeelsbeleid lijkt te onderschatten. Dit thema blijft staan op de veertiende stek.

Hoofdstuk 2 is een historisch overzicht van de ranking van de vijftien HR-beleidsthema’s over de afgelopen tien jaar. Je ziet aan de ranking wat de invloed is van nieuwe wetgeving en hoe HR meebeweegt met externe ontwikkelingen. Opvallend hierin is de trend van strategische personeelsplanning. Daaraan wordt elk jaar meer waarde aan toegedicht voor het daarop volgende jaar dan in werkelijkheid. Het resultaat is een prachtige grafiek met hoge alpentoppen en steile afdelingen. Hans van der Spek noemt dit effect zeer treffend het bulldozer-effect, waarbij dit thema de verwachtingen nooit waarmaakt. Misschien gaat het dan toch in 2023 lukken, want HR verwacht dat Strategischer personeelsplanning in 2023 stijgt van positie 7 naar 3.

Download het HR-Trendonderzoek hier
 

Webinar HR-Trendonderzoek
Hans van der Spek van Berenschot, verantwoordelijk voor het HR-Trendonderzoek, licht de HR-trends 2022-2023 toe in een webinar,
dat je hier kunt terugzien.

Doe mee aan het tweede deel van het HR Trendonderzoek
Dit jaar is het HR-Trendonderzoek opgesplitst in twee delen. De functie van HR was het eerste deel. Berenschot, AFAS en Performa nodigen je van harte uit om ook mee te doen aan het tweede deel: De waardering & beloning van de HR professional. Daarmee doe je jezelf en jouw collega's een groot plezier. Je krijgt inzicht in de beleving van de arbeidsmarkt en de arbeidsvoorwaarden die daaraan gekoppeld zijn.
Het invullen van deze online-enquête duurt ongeveer 20 minuten. Uiteraard worden jouw antwoorden anoniem verwerkt, strikt vertrouwelijk behandeld en niet op individueel niveau teruggekoppeld.
Naar de enquête Belonings- en waarderingsonderzoek HR Trends 2022-2023

Onze partners