Logo

HR kan bijdragen aan duurzame loopbaan van zzp’er

HR kan bijdragen aan duurzame loopbaan van zzp’er

19 jan 2023
Begeleiden ZZP.png

Organisaties doen er goed aan om te helpen bij de ontwikkeling van zzp’ers die ze inhuren. Dat is niet alleen goed voor de zzp’er, maar ook voor de opdrachtgevers. Dat stelt Sjanne Marie van den Groenendaal in Tijdschrift voor HRM. Ze deed onderzoek deed naar loopbaanperspectieven van zzp’ers. Naast HR-beleid voor vaste werknemers, pleit ze ook voor HR-beleid voor zelfstandigen zonder personeel.

Op de Nederlandse arbeidsmarkt zijn inmiddels 1,2 miljoen zzp’ers actief en dat aantal groeit. Zzp’ers worden dus steeds belangrijker voor organisaties. En dus is het van belang inzicht te hebben in hoe deze mensen hun loopbanen vormgeven en hoe opdrachtgevers vanuit een HR-perspectief kunnen bijdragen aan de duurzaamheid hiervan. Want, net zoals dat geldt voor werknemers in loondienst kan passend HR-beleid een positief effect hebben op het welzijn en gezondheid van zzp’ers. En daar profiteren ook organisaties van, zeker op een krappe arbeidsmarkt.

Van den Groenendaal ziet verschillende manieren om een zzp’er te ondersteunen in zijn of haar professionele (en persoonlijke) ontwikkeling. Zoals aan on-the-job learning in multidisciplinaire teams.  Een andere manier is stretch work waarbij iemand meer verantwoordelijkheid krijgt dan passend is bij zijn profiel. Op die manier ontstaat er ruimte voor verdere ontwikkeling.

Daarnaast helpt het als opdrachtgevers tijdig met zzp’ers in gesprek gaan over toekomstperspectieven. Het blijkt namelijk dat inkomensonzekerheid een hinderlijk obstakel is voor zzp’ers. Een gesprek over bijvoorbeeld vervolgopdrachten kan ondersteuning bieden aan zzp’ers in het realiseren van duurzame loopbanen. Dat geldt ook voor het tijdig betalen van de zzp’ers.

Van den Groenendaal deed verschillende onderzoeken en ontwikkelde een duurzaam loopbaanmodel voor zzp'ers waarin de verschillende fasen van het bestaan als zzp’er aan bod komen. Het model bestaat uit vijf loopbaanfasen, elk gekenmerkt door specifieke uitdagingen. Deze uitdagingen hebben te maken met de professionele ontwikkeling van het zelfstandige individu en met de ontwikkeling van de business.

Download hier het volledige artikel

Onze partners