Logo

Foutje in contract over proeftijd. Kan ik mijn werknemer in de proeftijd ontslaan?

Foutje in contract over proeftijd. Kan ik mijn werknemer in de proeftijd ontslaan?

12 dec 2023
Foutje in contract, proeftijd.png

Je wilt de proeftijd beëindigen van een nieuwe medewerker. Echter, er blijkt een fout te zijn gemaakt in het jaarcontract wat betreft de duur van de proeftijd. Kun je dan nog iets doen?

Vorige week is bij ons een nieuwe marketingmedewerker begonnen. Maar het is nu al duidelijk dat we ons hebben vergist. Ze is heel kortaf, komt te laat en gaat te vroeg weg en nu heeft ze ook nog eens ruzie gemaakt met één van onze klanten. Kortom, we willen haar dienstverband binnen de proeftijd beëindigen. Maar nu blijkt dat in haar jaarcontract een proeftijd van twee maanden terecht is gekomen terwijl dat één maand had moeten zijn. Kan ik haar wel gewoon proeftijdontslag geven als we dat in de eerste maand doen?

Het antwoord
Nee, dat kan niet. De proeftijd wordt gezien als een 'rechteloze periode', omdat een werknemer met een geldige proeftijd van de ene op de andere dag ontslagen kan worden. Om die reden zijn de regels voor een proeftijd heel streng en strikt. Als de proeftijd niet aan die strenge regels voldoet, dan is de proeftijd nietig. Dat betekent dat de proeftijd helemaal niet geldt.

In dit geval is een te lange proeftijd overeengekomen. De maximale duur van een proeftijd die in een jaarcontract overeengekomen mag worden is één maand. Daarvan kan bij een cao worden afgeweken, maar kennelijk is dat hier niet het geval. De overeengekomen proeftijd voldoet dus niet aan de regels en geldt daarom helemaal niet. Dat betekent dat proeftijdontslag niet mogelijk is, ook niet als het ontslag zou worden gegeven binnen de maand die wel overeengekomen had mogen worden. Zou je dat toch doen, dan kan de werknemer herstel van het dienstverband vorderen of een fiks bedrag aan diverse schadevergoedingen. 

Bron: XpertHR

Onze partners