Logo

What to wear op de werkvloer?

What to wear op de werkvloer?

16 feb 2024
what to wear op de werkvloer.png
Corona heeft grote veranderingen gebracht in hoe ook jij je misschien kleed voor je werk. Door het thuiswerken kun je nu namelijk gewoon in je joggingbroek of zelfs onderbroek werken als je wil - niemand die het ziet! Uit onderzoek van het vacatureplatform Indeed in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat meer dan de helft (53%) van de respondenten stiekem iets informeels draagt wat de webcam niet registreert. 

De kans is echter groot dat je ook weer gewoon naar kantoor moet. Of misschien begin je wel met een nieuwe baan binnenkort. Welke kleding moet je dan vermijden, als je serieus wilt worden genomen? Kantooroutfits zijn de laatste jaren aanzienlijk relaxter geworden. Waar vroeger een overhemd of zelfs mantelpakje de norm was, is er nu vaak een meer casual sfeer. Toch is het altijd belangrijk om kleding te dragen die past bij je functie, om een professionele uitstraling te behouden.

Stel het is je eerste werkdag: ga dan voor de zekerheid liever te formeel dan te informeel. Het is makkelijker om een formele outfit af te schalen, verderop in de werkweek, dan andersom. Maar let op: formeel staat zeker niet gelijk aan overdressed. Je kunt tijdens je sollicitatiegesprek soms al goed observeren hoe de sfeer en dresscode is op kantoor. Wat ook goed helpt: draag laagjes. Een jasje kun je makkelijk aan- of uittrekken, je kunt zelfs een ander paar schoenen meenemen naar werk voor de zekerheid.

5 tips op de werkvloer:

  1. Zorg dat je kleding goed past, vermijd te strak, te los of te bloot.
  2. Gescheurde jeans, sportkleding en opvallende (merk)prints zijn over het algemeen niet geschikt.
  3. Houd je kleding schoon, gestreken en in goede staat. Let op vlekken, scheuren of slijtage.
  4. Kies gepaste schoenen zoals veterschoenen, instappers of pumps die bij je outfit passen. Zorg dat ze schoon en heel zijn. In een formele werkomgeving zijn versleten sneakers niet altijd geschikt.
  5. En is het nou heel warm? Vermijd dan toch te blote kleding. Korte broeken worden nog altijd als ongepast gezien. Kies voor een luchtig alternatief van linnen. En draag geen teenslippers!

Werkgevers gaan mee met de tijd

Werkgevers zijn bereid om flexibel te zijn. Uit het onderzoek van Indeed bleek dat 86% van de werkgevers het ook belangrijk vindt dat werknemers hun identiteit kunnen uiten via hun stijl en kleding op het werk. De meerderheid (75%) van de werkgevers zegt dat informeler kleden op het werk door de jaren heen acceptabeler is geworden en heeft gezien dat de volgende zaken acceptabeler zijn geworden als werkkleding: sportschoenen (52%), spijkerbroeken (52%) en gezichtspiercings (48%).

Er wordt (over het algemeen) ook niet meer raar opgekeken van tatoeages op de werkvloer: meer dan de helft (52%) van de werkgevers vindt zichtbare tatoeages gedurende hun carrière acceptabeler geworden, en de meerderheid (66%) zegt dat tatoeages nu waarschijnlijk geen invloed zullen hebben op een sollicitatie.

Stan Snijders van Indeed: “Werknemers die zich vrij voelen om zelf hun kleding te kiezen, dragen bij aan een sterkere teamband en helpen bij het aantrekken en behouden van diverse talenten. Het helpt hen ook om beter te presteren op hun werk. Driekwart van het personeel zegt dat het belangrijk is om hun identiteit te kunnen uiten via hun kleding op het werk, met als belangrijkste reden dat ze productiever zijn omdat ze zich comfortabeler voelen.”

Al met al is het belangrijkste dus dat jij je comfortabel voelt – tot een zeker punt. Dus: voel aan wat gepast is op jouw werkvloer en geniet van de joggingbroek als je thuiswerkt!


 

Bron: XpertHR 

Onze partners