Logo

Sportraad: 'Maak bewegen onderdeel van bedrijfscultuur'

Sportraad: 'Maak bewegen onderdeel van bedrijfscultuur'

4 mrt 2024
maak bewegen onderdeel van bedrijfscultuur - sportraad.png

Bewegen in en rondom werk is niet vanzelfsprekend in de Nederlandse werkcultuur. Dat moet veranderen, schrijft de Nederlandse Sportraad in een recent advies aan het ministerie van VSW.

Veel mensen bewegen nog te weinig en dit heeft nadelige gevolgen voor de samenleving als geheel, schrijft de Sportraad. De raad adviseert de overheid daarom om coalities te smeden met onder meer werkgevers en de verantwoordelijkheid hiervoor vast te leggen.

Onvoldoende aandacht voor ongezond werken

Werknemers die veel bewegen, zijn productiever, schrijft de Sportraad. Daarnaast zorgt bewegen ervoor dat werknemers gezonder zijn en dit voorkomt weer verzuim. Bij veel werkgevers is er aandacht om te voldoen aan arbonomen om veilig te werken, maar er is nog onvoldoende aandacht voor ongezond werken, vindt de raad.

Er is geen structurele aandacht voor preventie, bijvoorbeeld door langdurig zitten of om fysieke overbelasting tegen te gaan of te voorkomen. Bij veel bedrijven wordt niet met de werknemers gesproken over duurzame inzetbaarheid en beroepsvitaliteit, zegt de raad. Bewegen en het onderbreken van veel zitten is geen onderdeel van onze werkcultuur en is in werkprocessen daardoor ook geen makkelijk bespreekbaar onderwerp.

Bewegen om sociale binding te bevorderen

Bewegen kan sociale binding op het werk bevorderen, denkt de Sportraad. Werkgevers moeten bewegen dan op een inclusieve manier inzetten, zodat iedereen op en prettige en haalbare wijze kan meedoen. Werkgevers die aandacht hebben voor vitaliteit, voldoende bewegen en onderbreken van langdurig zitten kunnen een aantrekkelijke werkgever zijn voor (nieuwe) medewerkers in een competitieve arbeidsmarkt, schrijft de raad. 

Onze partners