Logo

Zo zorg je voor een veilig gebruik van ChatGPT

Zo zorg je voor een veilig gebruik van ChatGPT

5 mrt 2024
ChatGPT.png

Open communicatie binnen organisaties is essentieel bij het implementeren van artificial intelligence (AI). Sommige bedrijven moedigen hun werknemers aan om met AI te werken en te experimenteren. Daarbij is het belangrijk om duidelijke richtlijnen te hebben over verantwoordelijkheid en ethiek. Alle medewerkers moeten zich hiervan bewust zijn, wanneer ze AI gebruiken.

ChatGPT is een AI-taaltool waarmee je teksten kunt genereren. Het is verstandig jouw werknemers te informeren over de richtlijnen voor het gebruik van deze tool. Doe dit per e-mail aan alle werknemers of neem deze afspraken op in het personeelshandboek zodat alle werknemers hiervan op de hoogte zijn. Gebruik onderstaande punten in het reglement.

 
Deel nooit gevoelige informatie met ChatGPT

Laat een werknemer nooit persoonsgegevens of andere vertrouwelijke gegevens invoeren in ChatGPT of soortgelijke tools. Gebruik alleen teksten die ook openbaar zijn of mogen zijn.

 
Wees zelf de expert

ChatGPT is geen expert op jouw vakgebied en kent jouw organisatie niet. Als werknemer blijf je de expert. Je moet deze tool als een hulpmiddel zien. Het kan helpen bij de taak van de werknemer, maar de werknemer blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het resultaat.

 
Dubbelcheck de antwoorden

ChatGPT maakt fouten. De gegenereerde teksten bevatten feitelijke onjuistheden, vooroordelen of zijn niet inclusief. Zorg ervoor dat de werknemer zich hiervan bewust is. Laat de werknemer bronnen gebruiken als dit nodig is en deze vermelden. ChatGPT is geen betrouwbare bron en verzint soms zelf bronnen. Het gebruikt bijvoorbeeld onjuist nieuws en geeft soms foutieve of rare verbanden weer. Gebruik het dus niet als artikel. De kwaliteit van het werk is belangrijker dan of de werknemer zijn werk snel afkrijgt.

  
Laat werknemers open zijn over ChatGPT-gebruik

Geef bij de werknemers aan dat zij open mogen zijn over het gebruik van ChatGPT. Zorg ervoor dat zij ook open en transparant zijn naar collega's als zij ChatGPT of een soortgelijke tool gebruiken. Praat erover met collega's, deel je kennis en ervaring. Zo leren en ontdekken de werknemers samen. 

  
Geen ChatGPT met eigen werkaccount

Bied de werknemers een of meerdere betaalde accounts aan waarop meerdere mensen kunnen inloggen. Op deze manier behoud je controle over het gebruik van de tool en houd je zicht op wie het gebruikt.

  
Zorg voor de mogelijkheid om te experimenteren

Je kunt een experimentele omgeving laten creëren waarbinnen de werknemer vrij kan uitproberen hoe ChatGPT werkt. Hiermee voorkom je mogelijk fouten in het eigen werk en mogelijke schade.


   

Onze partners