Logo

Waarom kan het uitmaken of een werknemer gezien is door een arbo-arts of een bedrijfsarts?

Waarom kan het uitmaken of een werknemer gezien is door een arbo-arts of een bedrijfsarts?

2 apr 2024
Verschil bedrijfsarts en arbo-arts.png

Dit heeft te maken met het gewicht dat rechters toekennen aan het oordeel van de arbo-arts in een procedure. Is een werknemer niet geizen door een bedrijfsarts (of heeft de bedrijfsarts het oordeel van de arbo-arts niet onderschreven), dan hecht de rechter vaak minder waarde aan het oordeel van de arbo-arts, omdat die geen medisch oordeel mag geven over arbeids(on)geschiktheid. 

Het kan dan voorkomen dat het oordeel van de verzekeringsarts zwaarder weegt en de werkgever bakzeil haalt in een procedure . 
Verifieer dus altijd in hoeverre de bedrijfsarts betrokken is bij de re-integratie van de werknemer en of hij het oordeel heeft gegeven over de arbeids(on)geschiktheid van de werknemer.

  

Het verschil tussen de arbo-arts en bedrijfsarts

Wanneer je ziek bent en op je werk bent, kom je mogelijk in contact met een arbo-arts of bedrijfsarts.

Een bedrijfsarts is een medisch professional met een diploma in geneeskunde en een aanvullende opleiding van vier jaar. De titel 'bedrijfsarts' is wettelijk beschermd en deze professionals zijn geregistreerd in het BIG-register, waarbij het specialisme 'arbeid en gezondheid bedrijfsgeneeskunde' vermeld staat.

Arbo-artsen zijn basisartsen die ook geregistreerd zijn in het BIG-register, maar zij hebben niet dezelfde specialisatie als bedrijfsartsen. Ze mogen onder toezicht van een bedrijfsarts vergelijkbare taken uitvoeren, maar er zijn specifieke eisen en voorwaarden verbonden aan dit toezicht. Het belangrijkste verschil tussen een bedrijfsarts en een arbo-arts is dat alleen een bedrijfsarts doorverwijzingen naar specialisten mag geven. 

 

Bronnen:

XpertHR

Patiëntenfederatie Nederland

Onze partners