Logo

Europese Raad akkoord met voorstel EU-Talentenpool

Europese Raad akkoord met voorstel EU-Talentenpool

19 jun 2024
Europese Raad akkoord met voorstel EU-Talentpool.png
De Raad van de Europese Unie heeft ingestemd met de Verordening ter oprichting van een EU-Talentenpool.
Dit betekent dat de Raad onderhandelingen met het Europees Parlement zal starten om overeenstemming te bereiken over de definitieve verordening.

 

De EU-Talentenpool is een IT-platform dat het makkelijker moet gaan maken om werknemers van buiten de EU te werven voor zogenaamde knelpuntberoepen. De Europese Commissie heeft daarvoor een lijst opgesteld met 42 beroepen in de EU die bijdragen aan groene en digitale transities of die moeilijk in te vullen zijn. Het gaat bijvoorbeeld om elektrotechnici, artsen, verpleegkundigen, accountants, softwareontwikkelaars en koks. Deelname van lidstaten aan de EU-Talentenpool is vrijwillig.

Nederland stemt niet over verordening EU-Talentenpool

Nederland heeft zich onthouden van stemming over het voorstel. Het (demissionaire) kabinet vindt namelijk dat er te weinig rekening is gehouden met bepaalde zorgen over de plannen. Zo vindt het dat er te weinig waarborgen zijn opgenomen om te voorkomen dat derdelanders ten prooi vallen aan misstanden en oneigenlijke detachering. Het kabinet heeft daarom aanvullende voorstellen gedaan, maar die kregen onvoldoende steun in de Raad.

De keuze of Nederland uiteindelijk wel of niet zal deelnemen aan de EU-talentenpool wordt overgelaten aan een nieuw kabinet, laat minister Van Gennip van SZW weten aan de Tweede Kamer.

Talentmobiliteitspakket Europese Comissie

De verordening maakt deel uit van het talentmobiliteitspakket van de Europese Commissie, waarin waarin plannen staan om de EU aantrekkelijker te maken voor personen van buiten de EU. De Europese Commissie ziet het pakket als een van de cruciale middelen om de krapte op de Europese arbeidsmarkten op te lossen. Naast de verordening voor de EU-talentenpool bevat het pakket een aanbeveling om kwalificaties en vaardigheden te erkennen en een voorstel over leermobiliteit.

Onze partners