03/06
2021

ONLINE - Structureel en duurzaam investeren in medewerkersvrijwilligerswerk / webinar #2: Best practices

Locatie

MS Teams

Organisator
Kring Holland samen met NOV / Mensen Maken Nederland
Doelgroep
C-Level, Seniors, Professionals, Young Professionals
1 PE

Webinar reeks met 3 webinars:

 • Webinar 1: Met inspiratie en onderzoeksresultaten door Dr. Lonneke Roza, PhD Corporate Voluntering op 23 maart 2021.

 • Webinar 2: Good practices, mat casus Philips Benelux en ABN AMRO. 

 • Webinar 3: Aan de slag met een ‘working format’ voor je eigen plan van aanpak, draagvlak en implementatie; planning september 2021.

Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021
Samen met de Nederlandse Organisatie voor Vrijwilligerswerk (NOV) promoot NVP het ‘Nationale jaar van de vrijwillige inzet 2021’ zodat organisaties daaraan structureel en duurzaam een bijdrage gaan leveren. Dit als onderdeel van het programma ‘Mensen Maken Nederland’.

Juist in het Corona-tijdperk maar ook daarna draagt medewerkersvrijwilligerswerk bij aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken zoals toenemende armoede, eenzaamheid en behoefte aan zorg. Naast de bestaande behoefte aan vrijwilligers voor maatschappelijke activiteiten zoals voor besturen, natuuronderhoud, plezier, aandacht, veiligheid, dagbesteding en opvang, is het van belang dat méér mensen de urgentie en het plezier voelen om vrijwilligerswerk te doen. 

Maatschappelijk betrokken ondernemen
Steeds meer organisaties kiezen er voor om met hun medewerkers in het kader van maatschappelijke betrokkenheid een bijdrage te leveren. Het maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is inmiddels voor veel bedrijven een strategische pijler. Bij het profileren van de organisatie door het dienen van het maatschappelijk belang (vrijwilligerswerk) snijdt het mes aan meerdere kanten: de organisatie, de medewerkers én de vrijwilligersorganisatie. Wij willen promoten dat steeds meer organisaties hun medewerkers structureel en duurzaam de ruimte geven om bijvoorbeeld een aantal uren per maand vrijwilligerswerk te mogen gaan doen. Deze ‘meervoudige win-win situatie’ is goed voor:

 • De organisatie omdat het bijdraagt aan aantrekkelijk werkgeverschap (employer branding).
 • De vrijwilligersorganisatie die gegarandeerde inzet en nieuwe gezichten krijgt.
 • De medewerkers die een positieve bijdrage leveren aan de vrijwilligersorganisatie en nieuwe ervaringen opdoen en daarvan leren.
 • Het HRM-beleid met betrekking tot motivatie, afwisseling, leren & ontwikkeling en werk-privé balans.

Kijk hier voor een overzicht van de voordelen van medewerkersvrijwilligerswerk.

Wat levert deze webinar serie op?
In het eerste webinar hebben we je geïnspireerd met de onderzoeksresultaten op het gebied van MVO en medewerkers-vrijwilligerswerk (Corporate Voluntering) en ontdekten we waarom veel organisaties daarmee bezig zijn en wat dit oplevert  (link naar het eerste webinar wordt nog opgenomen).

Voor het tweede webinar over Good Practices op 3 juni hebben we twee zeer ervaren, enthousiaste sprekers.

Programma

16.00 uur Opening en toelichting NOV en het programma ‘Mensen Maken Nederland’ door Monique de Bree.

16.05 uur: Met Regina Nieboer van Philips Benelux en Inge Postma van ABN AMRO Foundation gaan in gesprek over verrassende opbrengsten (social impact) voor organisaties bij structureel en duurzaam investeren in vrijwilligerswerk door medewerkers. De moderator is Esther Hofstede.

17.00 uur: Verdieping, vragen en afronding uiterlijk 17.30 uur

Over de sprekers: 

 • Regina Nieboer van Philips Benelux, gekozen als één van de top 3 werkgevers van Nederland. Regina is Senior project manager for sustainable employabilitiy en gaat in het webinar o.a. de link leggen tussen duurzame inzetbaarheid, engagement / vitaliteit en ontwikkeling van skills via medewerkersvrijwilligerswerk.
  Frits Philips zei in 1963 al: “ieder die ondernemer wil zijn zonder sociaal besef, is gedoemd te mislukken.”
     

 • Inge Postma, senior adviseur Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO) bij ABN AMRO Foundation. Daarvoor was ze werkzaam in het HR vakgebied. Zij gaat o.a. in op de vraag hoe medewerkersvrijwilligerswerk bijdraagt aan de organisatiecultuur. Zij vertelt ook over haar reis en de verschillende fases en ontwikkelingen op het gebied van medewerkersvrijwilligerswerk/MBO die ze heeft meegemaakt gedurende de 10 jaar dat zij in deze rol zit.

Onderwerpen die aan bod komen:

 • Van begin tot eind: hoe pak je medewerkersvrijwilligerswerk aan?

 • Waarom ben je ermee begonnen? En wat levert het op?

 • Hoe is het gelinkt aan HR en de employee journey? 

 • Waar ben je tevreden over?

 • Wat geef je andere bedrijven mee? Lessons learned en tips!

Aansluitend is er nog een half uur tijd voor vragen van deelnemers. De bedoeling is een open gesprek aan te gaan met de deelnemers en hen op weg te helpen vanuit hun eigen ervaringen.

Locatie

MS Teams

Meer informatie

Voor meer informatie over deze sessie kunt u contact opnemen met Jan Stok, jlstok@outlook.com, 06-55853066 of Frank van der Graaf, frankvandergraafdenhaag@kpnmail.nl, 06-39551109.
Voor praktische zaken rondom de bijeenkomst kun je terecht bij NVP Activiteiten via activiteiten@nvp-hrnetwerk.nl

Kosten: Deelname aan deze bijeenkomst is kosteloos voor leden en niet-leden.

Certified HR Professionals ontvangen voor deelname 1 PE-punten.

Op dit webinar vindt in september nog een vervolg webinar plaats “Ga aan de slag met een ‘working format’ voor je eigen plan van aanpak”. Houd de NVP-website in de gaten voor de exacte datum.

Annuleringsregeling

Wanneer je bent ingeschreven voor een bijeenkomst rekenen wij op jouw online deelname. Ben je onverhoopt niet in de gelegenheid om te komen (wat natuurlijk altijd een keer kan gebeuren) dan kun je tot drie werkdagen voorafgaand aan de betreffende bijeenkomst kosteloos afmelden. Dat kan heel eenvoudig door op de afmeldknop te klikken onderaan de bijeenkomst of met een e-mail aan activiteiten@nvp-hrnetwerk.nl. Als je je opgeeft en niet deelneemt en je ook niet tijdig hebt afgemeld, wordt het no-show tarief à € 15,- exclusief btw in rekening gebracht.

Onze partners