29/09
2021

ONLINE - Webinar #3 Medewerkers-vrijwilligerswerk | Hoe begin ik met medewerkers-vrijwilligerswerk? Aan de slag met je eigen plan van aanpak!

Locatie

Deze sessie zal online (via Zoom) plaatsvinden. Je krijgt in de aanloop naar de sessie toe een link toegestuurd om deel te nemen.

Organisator
Kring Holland samen met NOV / Mensen Maken Nederland
Doelgroep
C-Level, Seniors, Professionals, Young Professionals
1 PE

Drie webinars over structureel en duurzaam investeren in medewerkersvrijwilligerswerk: van inspiratie en kennis naar praktijkvoorbeelden en een voorzet voor je eigen plan van aanpak.

  • Webinar 1: Met Inspiratie en onderzoeksresultaten door Dr. Lonneke Roza, PhD Corporate Volunteering was op 23 maart 2021.
  • Webinar 2: Best practices was op 3 juni 2021
  • Webinar 3: Aan de slag met een ‘working format’ voor je eigen plan van aanpak, draagvlak en implementatie op 30 september 2021

Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021
Samen met de Nederlandse Organisatie voor Vrijwilligerswerk (NOV) promoot NVP het ‘Nationale jaar van de vrijwillige inzet 2021’ zodat organisaties daaraan structureel en duurzaam een bijdrage gaan leveren. Dit als onderdeel van het programma ‘Mensen Maken Nederland’.

Juist in het Corona-tijdperk maar ook daarna draagt medewerkersvrijwilligerswerk bij aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken zoals toenemende armoede, eenzaamheid en behoefte aan zorg. Naast de bestaande behoefte aan vrijwilligers voor maatschappelijke activiteiten zoals voor besturen, natuuronderhoud, plezier, aandacht, veiligheid, dagbesteding en opvang, is het van belang dat méér mensen de urgentie en het plezier voelen om vrijwilligerswerk te doen. 

Maatschappelijk betrokken ondernemen
Steeds meer organisaties kiezen er voor om met hun medewerkers in het kader van maatschappelijke betrokkenheid een bijdrage te leveren. Het maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is inmiddels voor veel bedrijven een strategische pijler. Bij het profileren van de organisatie door het dienen van het maatschappelijk belang (vrijwilligerswerk) snijdt het mes aan meerdere kanten: de organisatie, de medewerkers én de vrijwilligersorganisatie. Wij willen promoten dat steeds meer organisaties hun medewerkers structureel en duurzaam de ruimte geven om bijvoorbeeld een aantal uren per maand vrijwilligerswerk te mogen gaan doen. Deze ‘meervoudige win-win situatie’ is goed voor:

  • De organisatie omdat het bijdraagt aan aantrekkelijk werkgeverschap (employer branding).
  • De vrijwilligersorganisatie die gegarandeerde inzet en nieuwe gezichten krijgt.
  • De medewerkers die een positieve bijdrage leveren aan de vrijwilligersorganisatie en nieuwe ervaringen opdoen en daarvan leren.
  • Het HRM-beleid met betrekking tot motivatie, afwisseling, leren & ontwikkeling en werk-privé balans.

Wat levert deze webinar serie op?
Je wordt geïnspireerd om dit zelf ook op te gaan oppakken. Je krijgt zicht op de kosten en baten en je krijgt de argumenten om jouw directie, management en medewerkers mee te overtuigen. Je leert van de voorbeelden van andere organisaties, van hoe ze zijn begonnen tot en met wat ze hebben bereikt. En tot slot ontwikkel je samen een ‘working format’ voor je eigen plan van aanpak.

In webinar 3 ga je aan de slag met een ‘working format’ voor je eigen plan van aanpak, draagvlak en implementatie samen met twee praktijkexperts: Maria Rhebergen van DLL (onderdeel Rabobank Groep) en Esther Hofstede van NOV - Good Busy. 

Programma

Marije Rhebergen is Head of Sustainability CSR bij DLL (onderdeel Rabobank Groep).
Bij DLL hebben medewerkers twee dagen per jaar de ruimte om vrijwilligerswerk te doen onder werktijd. Het is onderdeel van de DNA en cultuur van DLL. 73% van de medewerkers neemt deel aan dit vrijwilligerswerk programma. Dit is een extreem hoog percentage. Marije vertelt over de volgende praktijk ervaringen: Hoe mobiliseert DLL haar medewerkers om mee te doen? Wat bieden ze aan? Waarom is het programma zo succesvol? Wat zijn de lessons learned en tips die ze andere bedrijven meegeeft?
 

Esther Hofstede is projectleider bedrijven bij vereniging NOV tijdens het Nationale Jaar Vrijwillige Inzet.
Esther heeft 18 jaar ervaring met ontwerpen en implementatie van medewerkersvrijwilligerswerk programma’s bij groot en kleine bedrijven. Via haar internationale netwerken blijft ze op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen. Esther geeft antwoord op de volgende vragen; Waar en hoe vind ik de perfecte partners voor ons vrijwilligersaanbod? Hoe organiseer ik een impactvolle vrijwilligerservaring voor onze medewerkers? Op welke manier kan vrijwilligerswerk het empatisch vermogen van de medewerkers versterken? Hoe kan vrijwilligerswerk D&I beleid ondersteunen? Presentatie van de nieuwe toolkit van NOV -Good Busy.
   
11.45 Digitale inloop
12.00 Opening en toelichting NOV en het Nationaal Jaar door moderator Monique de Bree
12.10 Marije Rhebergen: structureel en duurzaam medewerkersvrijwilligerswerk bij DLL
12.35 Esther Hofstede: praktisch aan de slag met medewerkersvrijwilligerswerk en introductie nieuwe toolkit NVO - Good Busy
13.00 Vragen en verdieping. Afronding uiterlijk 13.15 uur

Locatie

Deze sessie zal online (via Zoom) plaatsvinden. Je krijgt in de aanloop naar de sessie toe een link toegestuurd om deel te nemen.

Meer informatie

Voor informatie over de sessie kunt u contact opnemen met Jan Stok,  jjlstok@outlook.com ,  06-55853066 of Frank van der Graaf,  frankvandergraafdenhaag@kpnmail.nl , 06-39551109.
Voor praktische zaken rondom de bijeenkomst kun je terecht bij NVP Activiteiten via activiteiten@nvp-hrnetwerk.nl.

Kosten
Deelname aan deze bijeenkomst is kosteloos voor leden en niet-leden.

Certified HR Professionals ontvangen voor deelname 1 PE-punten.

Annuleringsregeling

Wanneer je bent ingeschreven voor een bijeenkomst rekenen wij op jouw online deelname. Ben je onverhoopt niet in de gelegenheid om te komen (wat natuurlijk altijd een keer kan gebeuren) dan kun je tot drie werkdagen voorafgaand aan de betreffende bijeenkomst kosteloos afmelden. Dat kan heel eenvoudig door op de afmeldknop te klikken onderaan de bijeenkomst of met een e-mail aan activiteiten@nvp-hrnetwerk.nl. Als je je opgeeft en niet deelneemt en je ook niet tijdig hebt afgemeld, wordt het no-show tarief à € 15,- exclusief btw in rekening gebracht.

Onze partners