Logo

De impact van het coronavirus op werknemers en organisaties door de ogen van HR

De impact van het coronavirus op werknemers en organisaties door de ogen van HR

26 nov 2020
pexels-karolina-grabowska-4467783.jpg.webp

De mentale gezondheid staat onder druk, zeggen ook HR-medewerkers. 2020 is een moeilijk jaar voor organisaties, en ook HR-medewerkers merken dit. Het verzuim is flink toegenomen, ze krijgen meer vragen van collega's over mentale gezondheid en ze hebben zelf behoefte aan het praten met een psycholoog. 

OpenUp deed onderzoek naar de impact van het coronavirus op het mentaal welzijn van werknemers en organisaties, door de ogen van HR-medewerkers. Ruim 547 beslissingsbevoegde HR-professionals uit verschillende industriën beantwoordde vragen over het mentaal welzijn van het bedrijf, en hun eigen mentaal welzijn. 

Is het verzuim de afgelopen periode toegenomen? Kloppen medewerkers meer bij ze aan met mentale vraagstukken? Zijn ze zelf meer gestrest en/of vermoeid? Zijn enkele van de vele vragen die voorbij komen. 

Uitkomsten onderzoek:
Het onderzoek focust zich op organisaties in het algemeen, en op HR-medewerkers zelf. Hieronder de belangrijkste conclusies. In de presentatie zelf vind je nog meer belangrijke uitkomsten.

Wat speelt er binnen bedrijven?
Medewerkers hebben het mentaal zwaar:
48% van de HR-medewekrers geeft aan dat medewerkers het mentaal zwaarder hebben sinds de 2e golf, terwijl 43% van de HR-medewerkers aangeeft dat een derde golf medewerkers mentaal te zwaar zal worden. Op dit moment geeft 42% van de HR-medewerkers al aan dat medewerkers meer en meer bij ze aankloppen met mentale problematiek. 

Ziekteverzuim neemt toe:
43% van de HR-medewerkers heeft het ziekteverzuim zien toenemen in 2020. 

Medewerkers hechten meer waarde aan hun mentale gezondheid: 
56% van de HR-medewerkers geeft aan dat medewerkers hun mentale gezondheid sinds de coronacrisis belangrijker zijn gaan vinden. Daarbij geeft 42% geeft aan dat privé en mentale problematiek door de coronacrisis onderwerp van gesprek is geworden op de werkvloer.

HR-medewerkers vinden het moeilijk medewerkers bij te staan:
57% van de HR-medewerkers vind het lastig om personeel digitaal bij te staan. Terwijl 60% aangeeft het moeilijk te vinden te weten wat er speelt bij mensen. 


Hoe voelen HR-medewerkers zich zelf?

  • 39% van de HR-medewerkers heeft de afgelopen periode meer (werk)stress ervaren;
  • 32% geeft aan zelf toe te zijn aan een gesprek met een psycholoog;
  • 19% geeft aan dat er voor hen zelf geen aanspreekpunt is binnen de organisatie voor privé en mentale problematiek.


Bekijk alle onderzoeksvragen en uitkomsten hier

Bron: OpenUp

Onze partners