Logo

Wat moeten en kunnen we met laaggeletterdheid op de werkvloer als werkgever?

Wat moeten en kunnen we met laaggeletterdheid op de werkvloer als werkgever?

12 jan 2024
Laaggeletterdheid.png

Laatst is bij ons op de werkvloer een bijna-ongeluk gebeurd waar we erg van zijn geschrokken. We hebben onderzocht hoe dit kon gebeuren. Nu blijkt één van de oorzaken dat een van onze trouwe medewerkers de digitale waarschuwing die de machine heeft gegeven niet heeft gelezen. Puzzelstukjes vallen nu steeds meer in elkaar; wij denken dat deze medewerker moeite heeft met lezen en schrijven. Wat kunnen/moeten we daar als werkgever mee?

Het antwoord 

Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven schamen zich daar vaak voor. Dat maakt het lastig om op te sporen. Dat blijkt. Maar het maakt het ook lastig om het ter sprake te brengen. Toch moet je dat wel doen als werkgever. Waar je twintig jaar geleden misschien nog wel uit de voeten kon met ‘laaggeletterdheid’, zoals dat heet, kan dat tegenwoordig niet meer. De digitalisering van onze hele maatschappij, maar zeker ook van werkprocessen en van werkverhoudingen, maakt automatisch dat je niet of heel lastig kunt functioneren als je niet (goed) kunt lezen en schrijven.

Als werkgever heb je richting je werknemers de plicht om met deze medewerker aan de slag te gaan, omdat zijn niet of slecht kunnen lezen de veiligheid op de werkvloer in gevaar brengt. Nu is er tegenwoordig gelukkig volop aandacht voor laaggeletterdheid en zijn er veel mogelijkheden om ermee aan de slag te gaan. Daarbij is het wel belangrijk om voorzichtig en tactisch met deze werknemer om te gaan; hij verbloemt waarschijnlijk zijn hele leven al dat hij moeite heeft met lezen en schrijven.

Wat kan jij doen?

Vertel iemand dat hij/ zij absoluut niet de enige is. Er zijn in Nederland ongeveer 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder die moeite hebben met lezen en/ of schrijven. Daarom zijn er ook verschillende cursussen waar je als volwassenen kunt leren lezen en schrijven. Dit kan in kleine groepjes of 1 op 1. Ga eventueel samen op zoek naar een passende cursus via www.ikwilleren.nl of bel samen naar het landelijke nummer van Startpunt Ik wil leren: 0800 - 023 44 44.

Hoe herken je iemand die laaggeletterd is?

  • Alleen kijken naar een tekst zonder de ogen te bewegen over de tekst
  • Geen punten of komma's gebruiken
  • Geen e-mailadres hebben
  • Moeite hebben met mobiel bankieren
  • Een slecht leesbaar handschrift hebben
  • Vaak of een langere periode werkloos zijn (geweest)
  • Niet verder groeien in het werk
  • Een uur te vroeg of te laat zijn op een afspraak
  • Negatief praten over schoolervaring
  • Moeite hebben met navigatie
  • Smoesjes gebruiken als "ik ben mijn bril vergeten" of "ik heb een zere hand" als er gevraagd wordt iets te lezen of te schrijven

Bron: XpertHR en Stichting Lezen en Schrijven

Onze partners