Logo

CORONA IS GEEN EXCUUS MEER

CORONA IS GEEN EXCUUS MEER

01-03-2021
pexels-simon-migaj-747964.jpg.webp

De Coronacrisis duurt lang. Heel lang. En of het einde nu in zicht is? Wie het weet mag het zeggen. Maar je persoonlijke ontwikkeling stopzetten is geen optie

De Coronacrisis duurt lang. Heel lang. En of het einde nu in zicht is? Wie het weet mag het zeggen. Maar je persoonlijke ontwikkeling stopzetten is geen optie. Of helpt je in elk geval niet verder. Dus wat kun je nu doen als HR-professional om hoe dan ook te blijven groeien, in beweging te blijven? Even niet alleen gericht op de organisatie, maar op jezelf.

De situatie als vertrekpunt

‘Leren omgaan met de grootste wereldwijde pandemie van de afgelopen honderd jaar.’ Waarschijnlijk stond dit niet in je ontwikkelplan voor 2020. En toch kreeg iedereen het op zijn bord. Want het was een uitdagend jaar, op wat voor manier dan ook. Een virus stuurt geen mailtje van tevoren om te vragen of het je uitkomt dat het volgende week even langskomt. Om alles op zijn kop te komen zetten. Het was er ineens, de wereld veranderde, en jij moet daarmee dealen. Of je het nou leuk vindt of niet. En als HR-professional zit je dan niet alleen met de impact op de organisatie en de medewerkers. Maar het heeft ook gevolgen voor jezelf. Wat betekent het voor jou en voor jouw ontwikkeling? Waar sta je nou eigenlijk en wat wil je?

De situatie is nu zoals die is. Niet hoe je had gewild of gehoopt dat het zou zijn. En niet hoe het had kunnen zijn als andere mensen bepaalde dingen anders of beter hadden gedaan. Of dat nou politici, wetenschappers, gezinsleden, collega’s of docenten van de kinderen zijn. Het is zoals het is, en dit is nu het vertrekpunt. Ook als je dat heel vervelend, onterecht, jammer, irritant of uitdagend vindt. Dan is het nog steeds helemaal precies zoals het nu is. En vanaf hier kun je kijken welke opties je hebt.

Experimenteren buiten je comfortzone

Extreme omstandigheden helpen soms om snel grote stappen te zetten. Zowel voor jou als individu als met de organisatie. Omdat ze je uitdagen om totaal andere dingen te proberen. Dingen die je onder normale omstandigheden misschien niet geprobeerd zou hebben. Complexe teamsessies online doen? Het blijkt te kunnen. Echt in contact blijven met collega’s, zonder dat je elkaar bij de koffie automaat ziet? Met andere vragen of een wandeling lukt het ook. Heel persoonlijke gesprekken via Teams? No problemo.

En dat wil niet zeggen dat alles soepel loopt, of dat alles ineens kan. Als je drie schoolgaande kinderen thuis hebt zitten die een groot deel van de dag aandacht vragen, dan is het op een doordeweekse dinsdag geen business as usual. En als je bijvoorbeeld alleen woont en heel weinig mogelijkheden hebt om anderen te ontmoeten, dan kan het heel erg saai, eenzaam en emotioneel zwaar zijn. Want we hebben als mensen nu eenmaal behoefte aan contact met anderen. En niet alleen via een beeldscherm.

Jezelf ruimte geven

Maar extreme omstandigheden dagen ons ook uit om meer te experimenteren. En dat is een belangrijk onderdeel van ontwikkeling. Want door te experimenteren probeer je andere dingen, en ervaar je wat het effect daarvan is. Zo leer je wat ander gedrag, of andere keuzes je op kunnen leveren. En breid je de opties die je tot je beschikking hebt uit.

Experimenteren met ander gedrag is niet altijd makkelijk. Omdat wij als mensen nu eenmaal graag herhalen wat we vaker doen. Want daar hebben we succes mee, en de uitkomst is voorspelbaar. Het kan ook zijn dat je snel een oordeel over jezelf hebt. Omdat je bijvoorbeeld vindt dat je dingen wel goed moet doen, ook als je ze voor het eerst probeert. De bijzondere Corona tijden zorgen er misschien voor dat we iets milder zijn in het oordeel over onszelf. Dat we onszelf wat meer ruimte geven om dingen te proberen, en te accepteren dat die ook kunnen mislukken. Dat is natuurlijk altijd zo, maar de bijzondere omstandigheden geven misschien net een extra zetje in de rug.

Stel: je vindt het lastig om knopen door te hakken, omdat je graag iedereen aan boord wilt houden. Want anders kunnen mensen daar een slecht gevoel aan overhouden, en zich tegen je keren. Maar de Corona crisis dwingt in een specifiek geval te kiezen: links of rechts. Je doet dat, met een knoop in je buik. Om vervolgens te merken dat niemand zich tegen je keert. Ook niet de mensen die liever de andere keuze hadden gezien.    

Waar heb je invloed op?

Acceptatie van de situatie zoals die nu is, is iets anders dan hulpeloosheid. Want je kunt de situatie zoals die nu is niet veranderen, maar je kunt nu wel keuzes maken die effect hebben op jouw toekomst. Dus wat ga je doen? Welke opties heb je? Waar heb je invloed op?

Als je nadenkt over je opties, dan kunnen verschillende gedachten je daarin beperken. Bijvoorbeeld gedachten over hoe de organisatie jou beperkt. Of dat iemand anders bepaalde problemen moet oplossen. Dat kan allemaal waar zijn, maar het gaat over context. Alles wat buiten jouzelf ligt. De vraag voor jou blijft: wat kun jij nu doen? Waar heb je invloed op? Daarnaast kunnen we allerlei gedachten hebben die te maken hebben met het oordeel dat wij denken dat anderen over ons hebben. ‘Hij zal wel denken dat ik maar de halve dag aan het werk ben.’ Ook dat is misschien waar, of niet. Maar tot het moment dat je dit soort gedachten omzet in iets dat jij doet, bestaat het alleen in jouw hoofd.  

Een kleine oefening voor wie wil. Maak eens een overzicht van gedachten over jouw persoonlijke ontwikkeling in Corona tijd. Je hoeft er geen structuur in aan te brengen. Gewoon een lijst met punten en dingen die in je op komen over wat je wilt, welke mogelijkheden je ziet en welke aandachtspunten. Zet nu achter elke bullet één van de drie woorden context, oordeel of invloed. Vertaal nu alle gedachten die over context of oordeel gaan in iets wat jij kunt doen, waar je invloed op hebt. En als dat niet kan, dan streep je die zin door. Maak nu een nieuw overzicht met alle punten die over zijn. Die hebben dus allemaal te maken met dingen waar jij invloed op hebt.

Lees jouw overzicht nu hardop en beantwoord onmiddellijk daarna de volgende vraag: Wat ga jij doen om jouw persoonlijke ontwikkeling een boost te geven in 2021?

Deel jouw persoonlijke ontwikkelactie in de comments en maak kans op het boek DIY Goeroe!

Raymond de Looze (1976) is bedrijfskundige en jurist, die zich na een internationale projecten carrière volledig richtte op zijn ware passie: de ontwikkeling van mensen. Naast schrijver van DIY Goeroe en executive coach is hij mede-oprichter van Double-OO, dat professionele organisaties een doordacht proces voor ontwikkeling biedt.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Onze partners