Logo

THUISWERKEN VERLEDEN EN HEDEN

THUISWERKEN VERLEDEN EN HEDEN

03-06-2021
homeoffice.jpg.webp

Thuiswerken is helemaal niet nieuw
Thuiswerken of zoals we het in het verleden noemden “Telewerken” is helemaal niet nieuw.

Thuiswerken is helemaal niet nieuw
Thuiswerken of zoals we het in het verleden noemden “Telewerken” is helemaal niet nieuw. Na meerdere oplevingen, al begonnen eind vorige eeuw, zien we al snel ook weer de terugval in het aloude stramien van filerijden. Er waren genoeg argumenten die voor thuiswerken pleitten, maar ook vele tegenwerpingen. Vooral de verbinding met de medewerker, maar ook het managen van de medewerker op afstand waren veelgehoorde redenen.

Thuiswerken werd vaak gezien als dé remedie tegen het fileprobleem of zelfs het terugdringen van het ziekteverzuim. Een belangrijk fiscaal aspect was dat de werkgever een keer in de 5 jaar maar zo een onbelaste vergoeding kon verstrekken van € 1.850,00, zonder dat de medewerker ook maar iets hoefde aan te schaffen.

Thuiswerken is tot 2019 in Nederland nooit echt van de grond gekomen, en ook de fiscale stimulans is na de invoering van de Werkkostenregeling afgeschaft, terwijl deze regeling nu heel veel bedrijven zouden helpen om het thuiswerken op een rechtvaardige manier te financieren. Wat we nu vaak horen is dat de reiskostenvergoeding op basis van eerder gemaakte afspraken wordt doorbetaald, wat tot veel ongelijkheid kan leiden.

Thuiswerken: nu en in de toekomst
En ineens was daar Corona en werd thuiswerken de norm. Ook nu zijn de ervaringen van werknemers en werkgevers wisselend, maar de onderzoeken wijzen uit dat veel bedrijven thuiswerken deels of volledig structureel willen borgen binnen het beleid. Voorbeelden hiervan zijn VodofaneZiggo en ANWB met het “Waarjewerkt-budget”.

Nog steeds zijn de meest gehoorde aandachtspunten leidinggeven op afstand, werkgeluk, veiligheid en verbinding, maar dat weerhoudt de meeste bedrijven er niet van om thuiswerken te omarmen.

Wat wij in de praktijk merken is dat veel bedrijven worstelen met het implementeren van beleid dat bij hen past, omdat het implementeren van thuiswerkbeleid ook impact heeft en doorwerkt op andere regelingen zoals de leaseregelingen, vergoeding reiskosten, vitaliteit, ontwikkeling etc.

Ook de kaders en randvoorwaarden, zoals de juridische, fiscale en arbo-technische gevolgen zijn aspecten die als lastig en ingewikkeld worden ervaren. Lees ook: Thuiswerken en de fiscus | HR-kiosk.nl

Basisregels die ten grondslag liggen aan een succesvol thuiswerkbeleid zijn wat ons betreft:

  • Laat thuiswerken geen verplichting zijn, maar een alternatieve mogelijkheid
  • Thuiswerken kan ook met een paar dagen per week
  • Gebruik zo goed mogelijk de fiscale voorzieningen en verstrekkingen
  • Zorg voor goede individuele doelstellingen
  • Ga niet controleren maar communiceren en coördineren

Wil je over dit onderwerp meer informatie, neem dan contact op met Esther Flipse | Merknemers en Andries F. Bongers | HR-Kiosk

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Onze partners