Logo

Mobieltjes uit de klas? Mobieltjes van de werkvloer!?

Mobieltjes uit de klas? Mobieltjes van de werkvloer!?

11-08-2023
Mobieltje op werk.png

Mobiele telefoons en ook tablets of smartwatches mogen vanaf 1 januari 2024 niet meer in de klas op de middelbare school. Is dit verbod ook een goed idee voor op de werkvloer? 

Mobiele telefoons leiden af en zorgen ervoor dat leerlingen slechter presteren, aldus minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Na de zomer neemt de – inmiddels demissionair – minister een besluit of de afspraken ook voor basisscholen gaan gelden. Voor het speciaal onderwijs wordt gewerkt aan aparte afspraken.

Goed dat we dat regelen voor onze kinderen! Toch?

What about us?

Maar is het niet zo dat ook wij, ‘de volwassenen’, ons minder goed kunnen concentreren door de aantrekkingskracht van onze mobiele telefoon? Nee hoor. Wij vinden van onszelf dat we ons prima kunnen beheersen en alleen onze mobiel erbij pakken als dat nodig is, toch?

Dat is precies wat de leerlingen ook vinden. Ze zitten alleen op hun telefoon in de klas als ze “het onderwerp dat wordt uitgelegd al snappen” of als ze “hun werk al af hebben”. De meeste leerlingen vinden het dan ook helemaal geen goed idee om mobieltjes uit de klas te verbannen.

Het zijn vooral de schoolbesturen, de ouders en de leerkrachten die vinden dat de leerprestaties van de leerlingen lijden onder de aanwezigheid van hun mobiele telefoons in de klas. En die laatste groep voegt daar over het algemeen aan toe dat zij hun mobiele telefoon in de klas nodig hebben om les te kunnen geven. Jaja…

Natuurlijk worden ook wij afgeleid!

Natuurlijk worden niet alleen onze tieners op de middelbare school continu afgeleid door hun mobiele telefoon. Dat geldt uiteraard ook voor ‘ons’. En het is echt niet zo dat omdat de volwassenen om de haverklap allerlei nieuwssites checken, waar tieners allerhande – in onze ogen nutteloze - filmpjes bekijken, dat de volwassenen daardoor minder afgeleid zijn dan de tieners. Je bent niet met school/je werk bezig. En dus ben je afgeleid. Punt. Veel volwassenen zijn net zo verslaafd aan hun telefoon als onze jongeren.

Mobieltjes in de ban

Zou het niet mooi zijn als we niet alleen onze jongeren helpen door mobieltjes in de klas te verbieden, maar ook onszelf helpen door mobiele telefoons op het werk in de ban te doen? Dat zou best bevrijdend kunnen werken.

Natuurlijk kan dat niet op elke werkvloer of in elke functie, maar op heel veel werkvloeren en in heel veel functies kan het wel. Ik zou bijvoorbeeld niet weten waarom een leraar zijn mobiele telefoon in de klas nodig heeft. Op zijn computer of laptop kan hij toch ook het rooster zien en met de leerlingenbalie communiceren? Ook winkelmedewerkers kunnen nogal eens afgeleid worden door hun mobiele telefoon, dat zullen we allemaal wel eens merken.

Is een verbod toegestaan?

Een mobieltjesverbod op de werkvloer, kan dat? Jazeker. Dat kan. Een werkgever mag regels maken over de manier waarop zijn werknemers hun werk moeten doen. En de werknemers zullen zich aan die regels moeten houden. Dit is uiteraard niet ongelimiteerd; de regels moeten wel redelijk zijn. Het verbieden van privételefoons zal meestal wel redelijk zijn, al zal je werknemers bijvoorbeeld wel in de gelegenheid moeten stellen om bereikbaar te zijn in geval van calamiteiten.

Is een verbod nodig?

Persoonlijk ben ik niet zo’n voorstander van een verbod. Als je kijkt naar de discussie over mobieltjes op scholen, dan vinden de meeste leerlingen een verbod helemaal geen goed idee. Dat zal ook voor werknemers gelden die ineens met een verbod worden geconfronteerd.

Je zou naar mijn mening – in elk geval in eerste instantie –beter het gesprek met je medewerkers aan kunnen gaan. Je kunt in het algemeen uiten dat je vindt dat teveel op de mobiele telefoon wordt gezeten en vragen om dat niet of in elk geval veel minder te doen. Dat zal bij veel medewerkers al genoeg zijn, zeker als je dat geregeld herhaalt. De hardleerse medewerkers kan je vervolgens steeds individueel aanspreken. Als ze met hun mobiel voor hun neus zitten kan je ze vragen of sprake is van een noodgeval, zo niet dan vraag je om de telefoon op te bergen. Voor de meeste zal dat extra zetje genoeg zijn. Met diegenen voor wie dat niet genoeg blijkt kan je een indringender gesprek voeren en afspraken maken.

Als dit geen zoden aan de dijk zet, dan kan je altijd nog een verbod instellen. Maar dan zal dat in elk geval niet als donderslag bij heldere hemel zijn.

Bron: XpertHR

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Onze partners