Logo

ChatGPT vs. de Sollicitatiecode

ChatGPT vs. de Sollicitatiecode

08-04-2024
Vakontwikkeling iStock-832112086.jpg.webp

Het stond er echt, in een vacaturetekst - geschreven door een mens of door ChatGPT, dat stond er niet bij. Sollicitatiebrieven die gemaakt zijn met ChatGPT zorgden voor uitsluiting van de procedure.

Er gingen een heleboel vragen door mijn hoofd. Wie gaat dat controleren en hoe bepaal je dat? Mag ChatGPT ook niet als inspiratie gebruikt zijn? Net zoals hoe je vroeger een brief liet voorzien van feedback van vrienden en ouders of zelfs liet schrijven door familie of kennissen? Maak je als organisatie in bijvoorbeeld je werving- en selectieproces ook geen gebruik van (digitale) hulpmiddelen, algoritmes of andere vormen waaronder kunstmatige intelligentie? Moeten we als sollicitant en werkgever straks bij elke tekst vermelden dat de tekst tot stand is gekomen met behulp van ChatGPT of een andere tool?


En hoe verhoudt dit statement zich tot onze NVP Sollicitatiecode? Als schrijven een essentieel functievereiste is, dan kan ik mij voorstellen dat je het schrijfvermogen van de sollicitant wil toetsen. Geheel terecht ook, maar gebruik daarvoor dan een assessment of specifieke schrijfopdracht en vermeld dit in de wervingsprocedure. Hiervoor zorg je voor een transparante en eerlijke procedure.

Dus ja, het vooraf uitsluiten van brieven, waarvan jij als werkgever wellicht verwacht dat deze (en/ of een deel) geschreven is door bijvoorbeeld ChatGPT, is in strijd met de Sollicitatiecode. Je selecteert immers niet op functievereisten.

Deze, en andere ontwikkelingen, geven ons als Sollicitatiecode stof tot nadenken. De voortschrijdende digitalisering en het gebruik van AI, robots en diverse andere vormen van kunstmatige intelligentie, dagen ons dit jaar uit om opnieuw de Sollicitatiecode te actualiseren. 

PS. Deze tekst en ook de Sollicitatiecode is geschreven door een mens. 

Door: Ilse Verweij - voorzitter Sollicitatiecodecommissie

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Onze partners