Iedereen vindt HR cruciaal (dat is logisch). De arbeidsmarkt staat onder druk, verzuimcijfers blijven hoog, en de opkomst van AI vraagt om voortdurende aanpassingen. Tegelijkertijd worden bedrijven geconfronteerd met veranderende arbeidswetten en sociale verantwoordelijkheden, zoals inclusiviteit en duurzaamheid. HR is de spil waar al deze uitdagingen samenkomen.
Voor HR-professionals is het essentieel om kennis en ervaringen te delen. Waar kan dat beter dan bij de beroepsvereniging NVP, de plek waar HR-collega's samenkomen om samen te werken aan de toekomst van werk?
Als HR-professional ken jij NVP (dé beroepsvereniging voor het HR vak) ongetwijfeld. Maar de hamvraag; ben je ook lid?
Ik, Irene Oerlemans, ben sinds 3 jaar voorzitter van NVP en daar ben ik trots op. Samen met een bestuur van acht leden stuur ik deze ledenvereniging aan. Dat betekent minimaal één dag per week het bijwonen van evenementen om leden te ontmoeten, organiseren van kennisbijeenkomsten, de missie van NVP uitdragen, de pers te woord staan over de trends in People & Culture, overleggen met beslissers in Den Haag over nieuwe ontwikkelingen in ons vak.
In onze HR-rollen hebben we naast actuele kennis van wetgeving ook inzicht nodig in nieuwe wetenschappelijke trends, best practices en ontwikkelingen in ons vakgebied. Dat vraagt om een sterke vertegenwoordiging en daar staat NVP voor. Als lid profiteer ik volop van alles wat de vereniging biedt: ik leer continu bij en krijg nieuwe inzichten die mijn werk verrijken. Toch vraag ik me soms af, welke vernieuwende ideeën zouden onze vereniging aantrekkelijker kunnen maken voor toekomstige leden? Heb jij daar een idee over? Laat het ons weten!
Onbekend en onbemind
In mijn Bunchmark adviespraktijk kom ik ze veel tegen: de HR-manager van een MKB-organisatie die te maken heeft met alle vragen en uitdagingen van ons brede vak – en er alleen voor staat. ‘Word lid van NVP!’, wil ik dan altijd roepen (en dat doe ik dan vaak ook). De investering is laag (lidmaatschap kost 260 euro per jaar) en daar krijg je echt veel voor terug; congressen, bijeenkomsten en toegang tot een gigantische hoeveelheid kennis over alles wat met HR te maken heeft. Ieder bedrijf of leidinggevende wil dit toch voor haar HR managers betalen?
We zien nog volop kansen om meer HR-professionals kennis te laten maken met de voordelen van NVP. Onze beroepsvereniging, opgericht in 1961, heeft een lange geschiedenis in het ondersteunen van het People & Culture-vakgebied en het zichtbaar maken van de impact van HR. Met zo’n 75.000 HR-professionals in Nederland is er een grote potentiële gemeenschap die we kunnen inspireren en verbinden. Onze LinkedIn-community laat zien dat er al veel interesse is; duizenden HR-collega’s volgen ons daar en delen onze passie. De vraag is dus vooral: hoe kunnen we deze interesse nog verder omzetten in betrokken lidmaatschappen? Samen kunnen we de waarde van de NVP nóg sterker uitdragen en een nog groter netwerk creëren voor HR in Nederland.
Weg met het ouderwetse imago
Voor artsen, accountants en coaches is het vanzelfsprekend om zich aan te sluiten bij een beroepsvereniging waar kennisdeling en standaarden centraal staan. Voor People & Culture-professionals ligt dit anders - maar waarom? In veel andere landen zijn beroepsverenigingen voor HR-professionals groot en invloedrijk, en wij werken er hard aan om ook in Nederland deze impact te vergroten. Wat kan de NVP doen om die beweging te maken – om een vereniging te worden waarvan werkgevers het lidmaatschap aanbevelen en collega’s zich vanzelfsprekend bij aansluiten? Misschien een TikTok-account of een frisse nieuwe uitstraling? Hoeveel invloed hebben we hier als vereniging eigenlijk op?
Deel jouw ideeën!
Heb jij ideeën, ervaringen of vragen? Vul het reactieformulier hieronder in of neem rechtstreeks contact op met NVP-voorzitter Irene Oerlemans via irene@bunchmark.com.
Samen kunnen we onze vereniging verder versterken!
Door Irene Oerlemans, voorzitter NVP
Bunchmark
Reacties
-
De arbeidsmarkt staat onder druk, verzuimcijfers blijven hoog, en de opkomst van AI vraagt om voortdurende aanpassingen.