Logo

HRM nu en na corona

HRM nu en na corona

14 okt 2020
HRM nu en na corona webinar.jpg.webp

Op 22 september jl. organiseerden NVP en partner Effectory het webinar ‘HRM nu en na Corona’. Wat hebben we tot nu toe geleerd van deze crisis? Moeten we naar een andere mindset? Hoe zou de HRM-agenda voor de komende jaren er uit moeten zien: wat gaan we niet meer doen, wat nog wel en wat anders of nieuw?

Arjan Swank van Effectory ging erover in gesprek met vier HRM-experts:
-           Janine Vos, CHRO en Managing Board Member van de Rabobank Groep
-           Krein Brons, Social CEO van Van Haren Schoenen BV
-           Peter Buisman, CHRO van GVB Amsterdam en Bestuurslid NVP
-           Guido Heezen, Oprichter Effectory

Er kwamen goede gesprekken op gang en we hebben de aandachtpunten en tips die uit het webinar voortvloeiden voor je op een rijtje gezet:

  • Anders werken en flexibiliteit

We hebben het de laatste maanden goed kunnen oefenen met anders werken en flexibiliteit. Maar voor velen heeft het nu wel lang genoeg geduurd. Er is nu duidelijk meer behoefte om weer naar kantoor te mogen. Dus aandacht voor optimale benutting van de kantoorruimten, voor “smart reboarding” en voor de nieuwe werkbalans tussen kantoor en thuis.

  • Meedenken en meedoen

Medewerkers zijn gaan meedenken over hun toekomst en ook gaan oefenen en meedoen. Er kwamen veel initiatieven over werken en inzetbaarheid van de werkvloer. Laten we dit vooral behouden en blijven stimuleren.

  • Veiligheid en onzekerheid

Door Corona ontstond een nieuw spanningsveld, namelijk: tussen persoonlijke veiligheid, sociale interactie en economische consequenties. Daar moest iedereen zijn balans in vinden en dat blijft nog steeds wel een uitdaging.

Centraal staat en blijft voorlopig: er voor zorgen dat de medewerker zich veilig voelt en coronavrij kan blijven, in contact en gemotiveerd blijft met management en collega’s en vertrouwen houdt in de werkgever en de toekomst. Hier is extra aandacht/begeleiding nodig voor de jongere generatie, zij hebben namelijk minder ervaring met dit soort onzekerheden.

  • Gezondheid en vitaliteit

Gezondheid en vitaliteit zijn in het kader van duurzame inzetbaarheid vooralsnog even het aller belangrijkst. Het is heel goed dat er nu meer aandacht besteed wordt aan “well being” en met name de mentale component daarvan: ‘mental health’.

  • Digitale transformatie en digitaal leiderschap

Opeens kon alles sneller en met minder blokkades. De digitale transformatie werd versneld. Waar we normaal 5 jaar over zouden doen, lukte nu in 5 maanden. “Nood doet wonderen”, door corona ging we er meteen mee aan de slag.

Gaandeweg steeg de behoefte aan digitaal leiderschap en digitale management vaardigheden. Managers vragen om methoden en vaardigheden om hun medewerkers in deze nieuwe situatie te kunnen managen en motiveren. De digitale medewerkers zijn gewend om plaats en tijd onafhankelijk te werken, maar dat is niet voor iedereen even makkelijk.

  • Data analyse

Data verzameling en analytics, om op basis daarvan beslissingen te nemen, is veel belangrijker geworden dan in de vorige crisis. Beslissingen worden zo minder intuïtief en meer gebaseerd op feiten.

  • Nieuw elan voor middle management

Middle managers zaten de laatste jaren vaak in het verdomhoekje. Maar in deze crisistijd zijn zij juist uiterst nuttig gebleken als linking pin tussen de organisatie, het team en de thuiswerkende medewerkers. Chapeau voor hun inzet en doorzettingsvermogen.

  • Performance management

Er komt wel steeds meer behoefte om de performance van thuiswerkende medewerkers in de gaten te houden. Organisaties vinden het  - vanwege het werken op afstand -  steeds lastiger om een inschatting te maken van de werkbelasting van medewerkers.

  • Strategische personeelsplanning en duurzame inzetbaarheid

Strategisch personeelsplanning blijft een heel belangrijk HRM-thema. Vooral het denken en rekenen in alternatieve scenario’s voor de periode na corona.

Ook duurzame inzetbaarheid en “een leven lang leren” zijn blijvende HRM-thema’s. Vooral in samenspel met strategisch personeelsplanning. Klaar zijn voor de toekomst is nu nog belangrijker dan het al was: “employability for life and fit for the future.


Tot slot

- Wil je het hele webinar terugkijken? Klik dan hier
Lees hier het interview in NVP Magazine van Peter Buisman, CHRO van GVB Amsterdam en NVP bestuurslid, waarin hij zijn ervaringen deelt over GVB in crisistijd.

Onze partners