Logo

Hoe krijg je de arbeidsmarkt in beweging voor de volgende generatie?

Hoe krijg je de arbeidsmarkt in beweging voor de volgende generatie?

23 mrt 2022
Millenials arbeidsmarkt).png

Millennials zijn flexibele werknemers. Zijn ze ontevreden, dan verruilen ze hun baan gemakkelijker in voor een andere dan voorgaande generaties. Hierdoor blijft de arbeidsmarkt in beweging. Dat is...

Millennials zijn flexibele werknemers. Zijn ze ontevreden, dan verruilen ze hun baan gemakkelijker in voor een andere dan voorgaande generaties. Hierdoor blijft de arbeidsmarkt in beweging. Dat is voordelig, want als er een tekort is in een bepaalde sector, dan kan dat door omscholers worden opgevuld. Maar hoe krijg je de arbeidsmarkt écht in beweging voor de volgende generatie zodat zij nog flexibeler kunnen zijn?

Arbeidsdeskundige Ton Wildhagen ziet dat werknemers nog lang niet flexibel genoeg zijn. Volgens hem kan er in Nederland veel meer Ton Wilthagen gedaan worden om een goede doorstroming op de arbeidsmarkt te creëren. ‘Je moet investeren in omscholing. Je kunt mensen zelf een budget geven. Nu zijn ze vaak heel erg afhankelijk van de werkgever’, zegt Wildhagen in Stand van Nederland: Generatie Next.

Maar de overheid kan dit volgens Wildhagen ook mogelijk maken, zoals dat in Scandinavische landen al volop gebeurt. ‘Daar wordt de overgang van de ene naar de andere sector gestimuleerd door de overheid. Dat hoort bij een moderne arbeidsmarkt.’

Overstap betaald door werkgever
Bastiaan is één van die millennials die is overgestapt naar een andere sector. Voorheen was hij marketeer, nu volgt hij via een zij-instroomtraject de Pabo om basisschooldocent te worden. Zijn collegegeld wordt betaald door zijn nieuwe werkgever. ‘Dat is een fantastische regeling. Anders wordt het wel heel moeilijk om over te stappen.’

Doordat werkgevers een overstap betalen, komt de arbeidsmarkt meer in beweging. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het volgens Wildhagen zeker nog niet. ‘Je hoort weleens werkgevers zeggen dat ze niet opleiden voor de concurrent. Maar als we dat allemaal doen, blijft de arbeidsmarkt stilstaan.’

Bekijk hier de volledige aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next.

De meerwaarde van Platform Naar Werk
Begin dit jaar is het Platform Naar Werk met een subsidie van SZW van start gegaan. Platform Naar Werk is hét platform dat loopbaanprofessionals helpt bij het begeleiden van werkzoekenden naar werk met perspectief. Denk hierbij aan mensen die werkloos zijn geworden door de coronapandemie, niet (meer) deelnemen aan het arbeidsproces, werk doen dat mogelijk verdwijnt, werk doen dat niet past bij hun interesses of een flexcontract hebben.

Op platformnaarwerk.nl zijn bestaande sectorale hulpmiddelen voor de instroom of doorstroom in een sector verzameld. Van oriënterende scans om te kijken of een sector bij een kandidaat past, tot subsidies en leer-werktrajecten. De kennisbank van Platform Naar Werk biedt een handige zoekfunctie om eenvoudig het juiste hulpmiddel te vinden. Verder vind je op Platform Naar Werk inspiratie in de vorm van nieuws, interviews en video’s.

Ambitie: Netwerk Naar Werk
Voor het succesvol samenbrengen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt is de website een mooie eerste stap. Maar alleen het ontsluiten van hulpmiddelen en inspiratie is niet voldoende. Daarom gaat het Platform Naar Werk de regio’s in om op te halen wat er speelt. Waar lopen de verschillende partijen tegenaan? Wat werkt en wat werkt niet bij het vormgeven van transitiepaden? Wat zijn werkende principes en randvoorwaarden? Ook vanuit de wetenschap zijn hier inzichten over. Door deze inzichten uit de praktijk, wetenschap en beleid bij elkaar te brengen in een netwerk willen we het lerend vermogen vergroten, doorbraken realiseren en waar mogelijk faciliteren.

Op de hoogte blijven?
Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Platform Naar Werk? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Hierin wordt het laatste arbeidsmarktnieuws, inspirerende verhalen, video’s en bijeenkomsten gedeeld. 

Onze partners