Logo

Heel Holland Matcht

Heel Holland Matcht

22 sep 2022
Selecteren op basis van skills.jpg

Werknemers zoeken op basis van vaardigheden, kan voor werkgevers grote voordelen hebben in de zoektocht naar goed personeel. Dat schrijft Erik Merx, promovendus bij de HanzeHogeschool, op Tijdschrift voor HRM. En in een krappe en snel veranderende arbeidsmarkt is het vinden van de juiste werknemer geen sinecure.

In de werving en selectie van personeel is er steeds meer aandacht voor skills (vaardigheden) van werknemers. Toch staan werkgevers nog niet zo te springen om hierop te selecteren. Ze weten niet precies wat de voordelen voor hen zijn. Het onderzoek Heel Holland Matcht? van Merx, in samenwerking met Arjen Edzes en Harm van Lieshout, richt zich daarom op de voordelen voor werkgevers. Ook hebben de onderzoekers gekeken naar welke stappen werkgevers en HR-managers moeten nemen om het een succes te laten zijn.

Eén van de voordelen van het matchen op skills is volgens Merx dat de groep geschikte kandidaten groter wordt. Naast de kandidaten die gekwalificeerd zijn, solliciteren nu ook mensen zonder de juiste papieren, maar mét de juiste vaardigheden. Daarnaast kan het voordelig zijn voor de werkgever om fijnmaziger in beeld hebben van de kenmerken waarop wordt geworven. De gedachte is dat werkgevers met matchingsscores op basis van skills in één oogopslag te zien krijgen in hoeverre de skills van potentiële kandidaten overeenkomen met de skills in hun vacature.

Een derde voordeel kan zijn dat door te letten op de skills van werknemers, ook scholingstrajecten effectiever kunnen worden. Het wordt inzichtelijk welke skill nodig is en over welke skills het personeel beschikt. Als er veranderingen zijn in het werk – en dus in de benodigde skills – kan daarop ingespeeld worden met een scholingstraject dat precies aansluit bij het werk. 

Tot slot kunnen werkgevers aan de hand van skillsmatches inzicht krijgen in welke skills in de organisaties ontbreken en welke skills op de arbeidsmarkt aanwezig zijn. Dat levert kennis op over welke skills schaars zijn en daarmee kan de werkgever zijn voordeel doen als het gaat over strategische personeelsplanning. In plaats van alleen skills te vervangen, zoals in de huidige praktijk vaak gebeurt, kunnen zij overgaan op een strategische werving, gericht op hun behoefte aan skills op de lange termijn

Belangrijk voor het matchen is wel dat het bedrijf een goed beeld heeft van de benodigde skills. Dat beeld kan helderder worden als de skills objectief zijn en als er aangetoond kan worden of ze aanwezig zijn. Hier ligt een belangrijke taak voor HR-managers. Zij moeten samen met werkgevers zorgen dat de vraag naar arbeid uitgedrukt wordt in skills, gestructureerd hun skillsmatches evalueren en in kaart brengen welke skills zij in de toekomst verwachten nodig te hebben.

Het volledige onderzoek Heel Holland Matcht? is hier te downloaden (pdf)

Onze partners