Logo

Stoptober: 6 vragen over rokende werknemers

Stoptober: 6 vragen over rokende werknemers

14 okt 2022
Stoptober.png

Stoptober is de maand waarin stoppen met roken in the picture staat. Wat kan je als werkgever daarin betekenen en hoe ga je om met rokende werknemers? Lees de antwoorden. 

1. Wat kan je als werkgever doen om stoppen met roken te stimuleren?

Om de vitaliteit en gezondheid van medewerkers te vergroten kan een werkgever gezondheidsbevorderende maatregelen treffen. Belangrijk daarbij is dat de werkgever gezonde leefgewoontes wel kan stimuleren maar niet kan afdwingen. Alleen als het aantoonbaar is dat een medewerker door ongezonde leefstijl niet meer goed presteert in zijn werk, kan de werkgever ingrijpen. Stimulerende maatregelen zijn bijvoorbeeld het aanbiedingen van trainingen of voorlichting. Informatie daarover vind je op de website van Stoptober.

2. Mag een werknemer roken op zijn eigen werkplek?

Nee. Op geen enkele werkplek mag gerookt worden. Ook niet als de werknemer alleen op een kamer zit of als een aantal rokers een kamer deelt en daar allemaal mee instemmen. Als werknemers willen roken, dan zullen ze dat buiten moeten doen in de open buitenlucht. Rookruimtes zijn sinds 1 januari 2022 ook niet meer toegestaan.

3. Hoe zorg ik ervoor dat mijn werknemers niet meer roken in het bedrijf?

  1. Vaardig binnen de gehele onderneming een rookverbod uit.
  2. Neem dit rookverbod op in een circulaire, personeelshandboek of huishoudelijk reglement. 
  3. Geef het rookverbod in het bedrijf aan met stickers en bordjes.
  4. Controleer streng op de handhaving van het rookverbod.
  5. Breng ook bezoekers op de hoogte van het rookverbod.

4. Heb ik aan mijn verplichtingen voldaan als ik een rookbeleid heb ingevoerd?

Nee. De feitelijk werkgever is verantwoordelijk voor de naleving van de Tabaks- en rookwarenwet. Hij moet dus zorgen voor een rookvrije werkplek. Dat houdt in dat hij verantwoordelijk is voor de invoering van een rookbeleid én voor de handhaving ervan.

5. Mag een werknemer roken in zijn bedrijfsauto of in de vrachtwagen die hij bestuurt?

Nee. Een bedrijfsauto wordt ook gezien als werkplek. Het rookverbod geldt dus ook in bedrijfsauto’s, maar bijvoorbeeld ook in vrachtwagens. Ook als de werknemer alleen in de auto of vrachtwagen rijdt, mag hij daarin niet roken.

6. Mag ik wel buiten een ruimte creëren waar medewerkers kunnen roken?

Vanaf 1 januari 2022 moeten werkgevers ervoor zorgen dat alle werkplekken rookvrij zijn. Dat betekent dat alle rookruimtes binnen bedrijfs- en kantoorgebouwen vanaf 1 januari 2022 definitief gesloten moeten worden.

Soms mag zelfs op het buitenterrein nergens gerookt worden, dat geldt bijvoorbeeld voor scholen, die onder het algehele rookverbod vallen. Voor bedrijven waar dat niet voor geldt zijn er wel wat mogelijkheden, maar de regels zijn streng. Een beschutte plek om te roken mag alleen op het buitenterrein van het bedrijfsgebouw en mag niet aan het gebouw grenzen of aan het gebouw bevestigd zijn. Onder een afdakje van het gebouw of op een binnenplaats of patio mag dus niet worden gerookt. Bovendien mogen mensen die binnen in het gebouw zijn niets merken of ruiken van het roken buiten. Dat geldt ook voor de mensen die van en naar het gebouw lopen. Dan geldt ook nog dat de plek waar buiten wordt gerookt een plek moet zijn waar werknemers niet voor iets anders hoeven te komen dan om te roken. Dus onder het afdakje waar de afvalcontainers staan of onder in de fietsenstalling mag niet worden gerookt. 

Bron: XpertHR

Onze partners