Logo

Neem vragen over inclusie op in het exitgesprek

Neem vragen over inclusie op in het exitgesprek

3 apr 2023
exitgesprek website.png

Organisaties hebben te weinig oog voor de vertrekredenen van medewerkers, terwijl die kunnen duiden op een gebrek aan inclusie en sociale veiligheid op de werkvloer. De SER heeft een handreiking voor exitgesprekken gemaakt.

Door niet naar inclusie en diversiteit te vragen in exitgesprekken, laten werkgevers kansen liggen om cruciale kennis op te doen, blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit Utrecht, SER Diversiteit in Bedrijf en Stichting InclusieNL onder Nederlandse organisaties.

Vertrekredenen

Van de ondervraagde organisaties houdt slechts een kleine meerderheid (55%) de vertrekredenen van uitstromend personeel bij. Daarnaast wordt bij werknemers onvoldoende doorgevraagd of zij zich thuis hebben gevoeld in de organisatie. 15% van de organisaties vraagt tijdens het gesprek naar de ervaren inclusie op de werkvloer, bijvoorbeeld of de medewerker zich veilig en gewaardeerd voelde op de werkvloer. De vertrekredenen van specifieke groepen in een organisatie, zoals vrouwen of mensen met een arbeidsbeperking, wordt door 10% bijgehouden. Een gemiste kans: uit die informatie leer je of bepaalde groepen medewerkers de organisatie vaker of eerder verlaten.

Vragen in het exitgesprek

De onderzoekers adviseren daarom om diversiteit en inclusie in de exitgesprekken te laten terugkomen. Hoofdonderzoeker Jojanneke van der Toorn, hoogleraar sociale en organisatiepsychologie (Universiteit Utrecht en Universiteit Leiden): ‘Door na te gaan waarom medewerkers vertrekken, en daarbij specifiek aandacht te besteden aan de organisatiecultuur, kan een organisatie verbeterpunten ontdekken voor zittende en toekomstige medewerkers.’

De SER heeft een handreiking Exitgesprekken gemaakt voor organisaties, met praktische handvatten en voorbeeldvragen om de exitgesprekken in te richten. Het verdient volgens Van der Toorn ook aanbeveling om deze vragen niet te beperken tot de exitgesprekken. 'Haal regelmatig informatie over diversiteit en inclusie op bij zittende medewerkers. Het is natuurlijk zonde als je bij het exitgesprek erachter komt dat je het vertrek had kunnen voorkomen.’

Enkele voorbeelden van vragen zijn:

  • Kon je over alle aspecten van je identiteit even open zijn naar je collega’s?
  • Kreeg je dezelfde kansen als je collega’s om je carrière te ontwikkelen?
  • Hadden we je vertrek kunnen voorkomen?
  • Heb je ervaringen met ongewenst gedrag?
  • Wat is er volgens jou nodig om de organisatie inclusiever en diverser te maken?
  • Voelde je je vrij om een afwijkende mening te geven, zonder bang te zijn voor negatieve opmerkingen of gevolgen?

Download Handreiking Exitgesprekken

Bron: XpertHR

Onze partners