Logo

Wanneer ben je aansprakelijk voor gevolgen (onveilige) beeldschermwerk?

Wanneer ben je aansprakelijk voor gevolgen (onveilige) beeldschermwerk?

15 nov 2023
Wanneer ben je aansprakelijk voor gevolgen (onveilig) beeldschermwerk.png

Een werknemer is ziek en vindt dat het komt door te veel en te lang beeldschermwerk. De werknemer stelt de werkgever aansprakelijk voor de schade. Edith van Schie beantwoordt deze vraag.

Of een werkgever aansprakelijk is voor de (gezondheids-)schade van een werknemer hangt af van het antwoord op de vraag of de werkgever aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Een werkgever moet doen wat mogelijk is om ervoor te zorgen dat werknemers hun werk zo veilig mogelijk kunnen uitvoeren. In de wet zijn allerlei regels en voorschriften opgenomen die veilig werken bevorderen, óók voor beeldschermwerk. Van werkgevers wordt verwacht dat zij zich minstens aan die regels en voorschriften houden. Als ze dat niet hebben gedaan en de werknemer lijdt daardoor schade, dan is de werkgever daarvoor aansprakelijk. 

Regels bij beeldschermwerk

Voor beeldschermwerk geldt bijvoorbeeld dat de werkgever moet zorgen dat beeldschermwerk geregeld wordt afgewisseld met ander werk of een pauze en dat werknemers de gelegenheid krijgen om een oogonderzoek te ondergaan als ze oogklachten ontwikkelen tijdens hun werk. Verder is het zo dat een werknemer die meer dan twee uur per dag achter een beeldscherm zit niet op een laptop mag werken zonder los toetsenbord. De tafel moet in hoogte verstelbaar zijn en het beeldscherm van goede kwaliteit en in hoogte verstelbaar. Je moet er ook voor zorgen dat de werkplek voldoende verlicht is, dat werknemers op een goede stoel zitten en dat ze gebruik kunnen maken van hulpmiddelen, zoals een standaard voor documenten en een voetenbankje.

Bron: XpertHR

Onze partners