Logo

Ben jij goed voorbereid? CO2-registratieplicht mobiliteit gaat in op 1 juli 2024

Ben jij goed voorbereid? CO2-registratieplicht mobiliteit gaat in op 1 juli 2024

6 jun 2024
CO2-registratie.png
De inwerkingtreding van de CO₂-registratieverplichting voor werkgevers met 100 werknemers gaat in op 1 juli 2024. 
Met de nieuwe regelgeving die voortvloeit uit het Klimaatakkoord van 2019, worden werkgevers vanaf 2025 verplicht om gedetailleerde gegevens te verstrekken over het woon-werkverkeer en zakelijke verkeer van hun werknemers. Deze maatregel is onderdeel van de inspanningen om de uitstoot van CO₂ met anderhalf megaton te verminderen tegen 2030.

 

Achtergrond en doelstellingen

In het Klimaatakkoord van 2019 zijn duidelijke afspraken gemaakt om de CO₂-uitstoot aanzienlijk te reduceren. Een van de belangrijkste doelstellingen is een vermindering van anderhalf megaton CO₂-uitstoot tegen 2030. Dit vereist dat bedrijven bewuste keuzes maken op het gebied van verduurzaming van personenmobiliteit. Door de verplichte gegevensverstrekking kan de overheid controleren of deze reductiedoelstelling wordt gehaald.

Verplichte gegevensaanlevering

Werkgevers moeten gedetailleerde informatie verstrekken over zowel zakelijke ritten als woon-werkverkeer van hun werknemers. Dit betreft reizen waarbij werknemers een financiële vergoeding ontvangen of waarbij zij gebruik maken van een door de werkgever verstrekt vervoermiddel. De specifieke gegevens die aangeleverd moeten worden zijn:
  • Aantal kilometers: het totaal aantal afgelegde kilometers per werknemer.
  • Gebruikte vervoermiddel(en): dit kan variëren van auto's en fietsen tot openbaar vervoer.
  • Soort brandstof: dit betreft de brandstofsoort die door de gebruikte vervoermiddelen wordt verbruikt.
Op basis van deze gegevens worden de daadwerkelijke CO₂-emissies automatisch berekend. De verplichting geldt voor alle reizen die binnen Nederland plaatsvinden.

Deadline voor gegevensaanlevering

De gegevens moeten jaarlijks uiterlijk op 30 juni van het daaropvolgende kalenderjaar worden aangeleverd. Dit betekent dat de eerste set gegevens uiterlijk op 30 juni 2025 moet worden ingediend. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zal een digitaal platform beschikbaar stellen waar deze informatie kan worden ingediend.

Gevolgen voor HR-afdelingen

HR-afdelingen spelen een cruciale rol bij het verzamelen en indienen van de vereiste gegevens. Dit omvat het bijhouden van reisgegevens, het informeren van werknemers over de nieuwe vereisten en het waarborgen van tijdige en nauwkeurige rapportage. Daarnaast kan HR bijdragen aan het stimuleren van duurzamere vervoersopties onder werknemers, zoals carpooling, fietsgebruik of openbaar vervoer.

Het is belangrijk dat HR-afdelingen zich goed voorbereiden op deze nieuwe verplichtingen door systemen en processen in te richten voor het efficiënt verzamelen en rapporteren van de vereiste informatie. Samenwerking met andere afdelingen, zoals IT en Finance, kan hierbij essentieel zijn om een soepele en tijdige gegevensaanlevering te waarborgen.

Bron: Brightmine

Onze partners