29/09
2020

ONLINE - Duurzame inzetbaarheid door Prof. Dr. Tinka van Vuuren

Locatie

Deze bijeenkomst zal online (via Zoom) plaatsvinden. Je krijgt in aanloop naar de bijeenkomst toe een link toegestuurd om deel te nemen.

Organisator
NVP activiteitenbureau
Doelgroep
1 PE

Dit webinar wordt verzorgd door Prof. Dr. Tinka van Vuuren, expert op het gebied van duurzame inzetbaarheid.

Wat is duurzame inzetbaarheid
Onder duurzame inzetbaarheid verstaat Van Vuuren ‘de mate waarin iemand het huidig en toekomstig werk kan en wil blijven uitvoeren’. Dit splitst zij uit naar:

  • Werkvermogen (het vermogen om qua gezondheid werkzaam te blijven)
  • Employability (het vermogen om qua persoonlijke ontwikkeling competenties en arbeidsmarktpositie aan het werk te blijven)
  • Vitaliteit (energie en motivatie)

Hoe kun je hier vanuit HR op sturen?
Belangrijk is om te realiseren dat het voor het bevorderen van duurzame inzetbaarheid niet alleen gaat om maatregelen om slijtage, disfunctioneren en ziekteverzuim te voorkomen. Het gaat juist om maatregelen die bijdragen aan het versterken van het functioneren, de gezondheid en het welbevinden, en die zich ook richten op de omstandigheden en randvoorwaarden. Zo kunnen langer doorwerken en optimaal functioneren mogelijk worden gemaakt. Je hoeft immers niet ziek te zijn om beter te worden.

In dit verband onderscheidt van Vuuren:

  • Curatieve maatregelen, gericht op minder vitale werknemers. Het gaat hier om herstel: verzachten en verminderen van gevolgen van verminderde vitaliteit, werkvermogen en employability
  • Preventieve maatregelen, gericht op risicogroepen. Het gaat hier om behoud: voorkomen van verminderde vitaliteit, werkvermogen en employability
  • Amplitie-gerichte maatregelen, gericht op alle werknemers. Het gaat hier om groei: vergroten van vitaliteit, werkvermogen en employability

Vitaliseren en verlichten
Tijdens dit webinar leer je hoe je zowel met het vergroten van draagkracht (=vitaliseren) als met het verminderen van draaglast (verlichten) optimaal functioneren en langer doorwerken van de medewerkers binnen jouw organisatie mogelijk maakt.

Programma

15.45 uur Digitale inloop
16.00 uur Start webinar
17.30 uur Einde webinar

Locatie

Deze bijeenkomst zal online (via Zoom) plaatsvinden. Je krijgt in aanloop naar de bijeenkomst toe een link toegestuurd om deel te nemen.

Onze partners