11/12
2018

Verlengen proeftijd slecht idee?

Minister Koolmees van Sociale Zaken is van plan om de proeftijd te veranderen naar vijf maanden. Maar nu experts dit plan een slecht idee vinden, is de twijfel in de coalitie toegeslagen.

Experts lieten geen spaan heel van het plan van minister Koolmees om de proeftijd op te rekken van twee naar vijf maanden, zo bleek tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. De minister hoopt dat het plan ervoor zorgt dat meer werkgevers hun medewerkers een vast contract aanbieden, maar volgens de experts zal eerder het tegenovergestelde gebeuren. Hoogleraar arbeidsrecht Saskia Peters: “Onbedoeld zeg je tegen werkgevers: zo’n vast contract is eigenlijk een heel ding, zou je dat wel doen?” Een ander bezwaar, onder meer geuit door kantonrechter Monetta Ulrici, is dat vijf maanden een te lange periode van onzekerheid is voor werknemers.

De coalitiepartijen willen opheldering van de minister. Ze benadrukken dat het doel – zorgen dat meer werknemers een vast contract krijgen – het belangrijkste is. De proeftijdverlenging is een onderdeel van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Ook op andere punten uit de wet is kritiek.

[bron AD]

Onze partners