16/01
2019

“Hoe slanker, hoe meer kans op succes”

Die prikkelende kop prijkte boven een artikel in de zakelijke kwaliteitskrant FD, waarin de 142 kilo wegende Claudia aangaf dat ze na een maagverkleining en veertig kilo lichter ineens wél weer een baan vond. Ze zei: ‘Ik kan niet hard maken dat mijn overgewicht me heeft belemmerd. Maar ik denk dat werkgevers het risico niet durfden te nemen. Ik zag laatst een zwaarlijvige sollicitant hijgend de trap op lopen. Zoals ik naar hem keek, is ook naar mij gekeken.”

“Schandalig!” Dat is - nog steeds - de primaire reactie van Ilse Verweij, werkzaam bij Yacht, en als lid van de NVP Sollicitatiecodecommissie ook geciteerd in dit FD-artikel. “Selecteren op basis van persoonlijke kenmerken mag niet. Die eisen worden slechts gesteld indien deze in verband met een goede functievervulling, noodzakelijk en wettelijk toelaatbaar zijn.”

We spreken Ilse niet lang na dit interview, waarbij ze aangeeft dat het nu eenmaal in de psyche van de mens zit dat we - soms onbewust - vooroordelen hebben. Op gewicht. Op geslacht. Op huidskleur. “Dat mag niet en dat willen we natuurlijk ook niet. Beoordeel mensen op basis van hun kwaliteiten. Luister, kijk en zie, is mijn credo. En om dit sluimerende gevaar in te kapselen, adviseer ik ook: beslis niet in je eentje! Stem die beslissing af met collega’s en let scherp op in wat voor team hij of zij terecht gaat komen.”

Foto bij CV
“Bij de NVP komen we ongeveer eens per kwartaal per jaar bij elkaar om de sollicitatiecode op actuele ontwikkelingen te toetsen. Er veranderen logischerwijs zaken in de loop der tijd. Vroeger mocht je niet om een pasfoto vragen bij een CV, maar deze passage is uit de code verdwenen. Mensen checken toch ook op social media, waar je gewoon foto’s van kandidaten kunt bekijken, dus dat element is ingehaald door de realiteit.”

Onze partners