16/07
2019

Kwaliteit coaches staat ter discussie

Beroepsorganisaties voor coaches luiden de noodklok! Gevaarlijke ontwikkeling door wildgroei aan (stress)coaches

In Nederland is een wildgroei ontstaan aan (stress)coaches. Geen goede zaak, vinden de beroepsorganisaties voor coaches (Noloc, NOBCO en LVSC), want dit gaat ten koste van de kwaliteit.

Doordat steeds meer werknemers een burn-out krijgen of gebukt gaan onder burn-out-gerelateerde klachten, is er een wildgroei aan coaches ontstaan die zich met deze problematiek bezighouden. Daartussen bevinden zich een flink aantal beunhazen, want in Nederland mag iedereen zich coach noemen. Dat is een probleem, want lang niet elke coach is in staat om de ernst van de problematiek goed in te schatten: heeft iemand bijvoorbeeld last van burn-out, depressie of andere klachten?

Alle reden voor de beroepsorganisaties om de noodklok te luiden. Als je een coach kiest, zorg dan dat hij of zij is aangesloten bij een van de beroepsorganisaties voor coaches. Zo weet je zeker dat de coach een erkende opleiding heeft gevolgd, voldoende werkervaring heeft, aan intervisie doet en erkende bijscholing volgt.

Een professionele coach kan ook inschatten wanneer coaching juist niet moet worden ingezet en iemand bijvoorbeeld meer baat heeft bij therapie. Daarnaast zijn gecertificeerde coaches gehouden aan de ethische gedragscode van de beroepsorganisatie – inclusief bijbehorende klachtenprocedure. 


beroepsorganisaties voor coaches:
www.noloc.nl
www.nobco.nl
www.lvsc.eu

Onze partners