28/08
2019

TV-Tip: Villa Jongerius in Andere Tijden

Wie benieuwd is naar de zeer bijzondere locatie van het NVP Event over HR Leiderschap op 25 november in Utrecht, tippen wij om vrijdag 6 september af te stemmen op NPO 2. Om 21.05 begint daar de tweede aflevering van de NTR-geschiedenisserie Andere Tijden, waarin presentator Hans Goedkoop de kijker meeneemt naar het turbulente leven in de jaren 20 en de toenemende angst voor ontsporing in de jaren 30. Die serie heet ‘Een bezeten wereld. Nederland tussen de oorlogen’ en in deze aflevering staat de tot de verbeelding sprekende historie van Villa Jongerius centraal. 

Het is de tweede aflevering over het Interbellum, de tijd tussen de twee wereldoorlogen. De economie in de jaren 20 is booming en in de jaren 30 komt de crisis. Deze aflevering gaat over welvaart, maar ook over werkverschaffing en werkloosheid en nieuwe producten die de markt veroveren. In die voorspoed en vooruitgang valt ook het dealerschap van Ford in die jaren, misschien wel te vergelijken met een dealerschap van de Tesla nu. Aan het woord zijn Bettina van Santen, architectuurhistoricus Gemeente Utrecht en FC Utrecht-voorzitter Frans van Seumeren, kleinzoon van de ondernemer Jan Jongerius (1888-1941). Deze Jan werd geboren als kind van de bekende Utrechtse hoveniersfamilie Jongerius en was zelf werkzaam in de groentehandel van zijn vader. Het hoveniersbedrijf aan het Merwedekanaal te Utrecht verzorgde leveranties aan de vele kazernes in de omgeving. Toen het transport met paard en wagen plaats maakte voor de auto,  kwam Jan Jongerius in 1921 in contact met de Texas Company (Texaco). Hij introduceerde in 1924 de eerste Texaco benzinepompen in Utrecht en daarna in Nederland. Jan Jongerius werd Forddealer, reisde naar Amerika en na terugkomst liet hij de oude hovenierswoning aan het Merwedekanaal slopen om plaats te maken voor het bijzondere complex (villa, tuin en kantoor) dat er nu nog staat.

Wie was Jan Jongerius, wat was het voor een man? Hoe kon hij zo succesvol worden in de crisistijd? Op deze - en andere vragen - geeft Andere Tijden antwoord.

Op deze fraaie tot ’evenementenlocatie’ getransformeerde Villa Jongerius is dus op 25 november het HR-Event. Kleindochter Bernadette Jongerius, initiatiefnemer van de Stichting die dit Rijksmonument in volle glorie liet herstellen en duurzaam aan onze tijd liet aanpassen, vertelt in de september-uitgave van NVP magazine meer over deze ‘wereldberoemde’ plek in Utrecht en de (bedrijfs)trots van haar ondernemende opa Jan Jongerius. 

Onze partners