22/04
2020

Toepassing Sollicitatiecode tijdens de coronacrisis

De vernieuwde NVP-Sollicitatiecode is begin maart gelanceerd. Vlak voordat de coronacrisis ons huidig dagelijks en het werkzame leven ging bepalen.

In het persbericht van 3 maart jl.  is onder andere te lezen ‘’ bij inzet van sollicitatiebijeenkomsten maar ook videosollicitaties mag de sollicitant om afwijking van de procedure vragen’’.

Ten aanzien van het artikel 3.2, waarin staat dat de sollicitant mag vragen om afwijking van de procedure bij videosolliciteren, geldt op dit moment, ‘’nood breekt wet’’.

Sollicitatiebijeenkomsten vinden door de opgelegde overheidsmaatregelen niet meer plaats. Door de anticorona maatregelen is het bijna alleen nog mogelijk om je sollicitatiegesprek via een video(sollicitatie) te organiseren.

Neemt natuurlijk niet weg dat je, naast het videogesprek, nog steeds de mogelijkheid moet krijgen om je motivatie en cv schriftelijk via e-mail te sturen, in plaats van een videosollicitatie..

Er zijn steeds meer verhalen.
Nieuwe medewerkers die nu hun nieuwe baan beginnen zonder dat ze vooraf iemand van de organisatie fysiek hebben ontmoet. Of überhaupt op ‘kantoor’ zijn geweest voor bijvoorbeeld een kop koffie. 

We kunnen dus wel zeggen dat van de sollicitant, in de huidige crisissituatie, mag worden verwacht dat hij/zij flexibel en positief staat tegenover de digitale sollicitatie & kennismaking. Immers anders is de kans op de baan nihil omdat dan de sollicitatieprocedure niet kan worden uitgevoerd.

Op deze manier dragen we allemaal (sollicitant en werkgever) bij aan de oproep van de overheid: ‘blijf zoveel mogelijk thuis’.

Via deze weg willen wij organisaties vragen in deze periode openheid te bieden. Wees eerlijk en transparant over de procedure.

  • Is er sprake van een videogesprek? Meldt dit dan duidelijk zodat de sollicitant zich hierop kan voorbereiden en er niet tijdens het gesprek plotseling wordt verzocht een camera aan te zetten.
  • Naar wie kan de sollicitant bellen als er problemen zijn met bijvoorbeeld de (internet)verbinding? Zodat het niet overkomt dat een sollicitant bijvoorbeeld te laat of helemaal afwezig is?
  • Als de sollicitant niet technisch onderlegd is voor een videogesprek, met wie kan hij/zij dan contact opnemen voor ondersteuning? Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend of gemakkelijk om jezelf via video te presenteren en profileren.
  • Hoe ga je om als de sollicitant eerst kennis wil maken en/of een rondleiding wenst voor hij/zij start of het contract ondertekent? Is dat mogelijk of bespreekbaar? En hoe ga je ermee om als jij als organisatie zelf een persoonlijk gesprek wenst, maar de kandidaat dit vanwege de situatie met het coronavirus niet wil? 

Deze rare tijden vragen om slimme oplossingen, maar nog meer op begrip van en voor elkaar. Laten we juist in deze tijden nog meer openheid en transparantie bieden en elkaar behandelen zoals we zelf ook graag behandeld willen worden.

NVP sollicitatiecodecommissie

Doe mee

Alles weten over de vernieuwde Sollicitatiecode?
Volg dinsdag 12 mei live de thuiswerkmasterclass NVP-Sollicitatiecode!
Uiteraard gaan we ook in op de impact van de coronacrisis op sollicitatieprocedures.

Inschrijven kan hier

Onze partners