21/09
2016

NVP publiceert DBA-modelovereenkomsten

Opdrachtgevers en opdrachtnemers hebben graag zekerheid over de arbeidsrelatie die ze met elkaar aangaan. Tot 1 mei 2016 kon dit met de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Sinds 1 mei 2016 is deze vervangen door de modelovereenkomst Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA). Voor NVP-leden is deze materie natuurlijk van groot belang: Zowel voor HR-professionals in loondienst die te maken hebben met externe inhuur als ook voor de zelfstandig gevestigde HR-professionals. die graag een goede en duidelijke overeenkomst sluiten met hun opdrachtgevers. Om die reden heeft de NVP het voortouw genomen in het ontwikkelen van een modelovereenkomst voor HR-professionals. Ook willen we onze leden hierin maximaal faciliteren.

De Belastingdienst publiceert steeds meer voorbeeldovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen, zoals: kunst- en cultuureducatie, tandartsen, thuiszorg en zelfstandigen bouw. Voor HR-professionals heeft de Belastingdienst nog geen voorbeeldovereenkomst gepubliceerd. Wij hebben een drietal concepten ter beoordeling ingediend, maar zoals dat voor veel beroepsgroepen geldt, nog geen uitsluitsel gekregen.

Toch lijkt het ons handig en nuttig hier de modelconcepten vast voor je te publiceren. Dus nog zonder stempel van de Belastingdienst, maar een goedgekeurde modelovereenkomst geeft volgens de belastingdienst in de praktijk ook geen waterdichte garantie.

Annemarie Lootsma, bestuur Sectie Zelfstandigen: “Wat belangrijk is, is dat je aan kunt tonen dat je als zelfstandig ondernemer ‘bezig bent’ met het maken of werken met een modelovereenkomst. Als je de concepten al gaat gebruiken toon je dat aan. Het is nog een groot schimmig gebied op dit moment, met veel onduidelijkheden en grote achterstanden bij de Belastingdienst. We moeten verder afwachten wat er gaat gebeuren bij de Belastingdienst en in de politiek.”

Zodra wij nieuws van de Belastingsdienst hebben, melden wij ons weer!

Onze partners